Paremiologia catalana comparada digital

A Malgrat són carboners, venen el carbó a la platja

7 recurrències en 5 variants. Primera citació: 1937.

A Malgrat són carboners, venen el carbó a la platja

3 fonts, 1978.
Fa referència a la tradició minera de la població. A més, hi ha una llegenda que diu que el carbó el van descobrir els llenyataires de Malgrat que anaven a fer llenya als boscos del Montnegre.

A Malgrat són Carboners, venen el carbó a la platja

1 font, 1937.
Els malgratencs anaven a fer carbó als boscos del Montnegre i el baixaven a vendre a la platja; és fama que els pescadors de tota la costa de Llevant, quan no tenien carbó, feien parada a Malgrat per tal de comprar-ne.I afegeix la tradició que els llenyataires de Malgrat van descobrir el carbó. Un dia de molt de fred en què es trobaven als boscos del Montnegre, un d'ells féu un clot a terra, l'omplí de llenya i hi calà foc per tal d'escalfar -se.
Lloc: Malgrat de Mar (Maresme).

A Malgrat són Carboners, venen el carbó a la platja (cont. 1)

1 font, 1937.
Cridat per uns companys que s'havien soplujat en una barraca més enllà d'on ell es trobava, deixà el caliu del foc i se n'hi anà. Una truja que voltava per allí, per por que el foc li cremés els porcells, tapà el caliu amb terra. Quan el llenyataire torna trobà el foc tapat, i en destapar-lo, veié que la llenya s'havia ennegrit, però restava sencera cons si no l'hagués cremada. Encuriosit per veure si aquella llenya negra cremaria, tractà de tornar-la a encendre.
Lloc: Malgrat de Mar (Maresme).

A Malgrat són Carboners, venen el carbó a la platja (cont. 2)

1 font, 1937.
I veié amb sorpresa que cremava millor encara. I des d'aleshores ell i els seus companys es lliuraren a fer carbó, i encara avui segueix fent-se un clot a terra per fer les carboneres, clots que, entre altres noms, se'l qualifica de clot de la truja, en record de la que, segons la tradició, va descobrir el carbó.
Lloc: Malgrat de Mar (Maresme).

A Malgrat són carbonés, / venen lo carbó a la platja: / a Blanes són flassaders, / paguen lo dot amb flassades, etc.

1 font, 1937.
Aqueixa cançó fou dictada per un pilot de Mataró. PER tractar-se d'una vella cançó on s'hi esmenten els pobles de la costa, en reproduïm el tros que fa referència als pobles compresos entre Vilanova i Blanes, i que en Pellicer esmenta en la seva obra 'Illuro'