Paremiologia catalana comparada digital

Al Masnou, són palangrers que a ponent van a palangre

7 recurrències en 6 variants. Primera citació: 1935.

Al Masnou són palangrers que amb ponent van a palangre

2 fonts, 1978.
Fa referència a la tradició pescadora dels seus habitants.

A Masnou són palangrers, que amb ponent van a palangre

1 font, 1992.

Al Masnou són palangrers / que no perden mai calada, / a Tiana males cares, / a Premià són gafarrons / ia Vilassar pengen ases; / a Cabrils en són gentils / i a Cabrera vint-i-un ase

1 font, 1935.
Cançó atribuïda a un patró de nau mataroní, en la qual són retretes les poblacions de gairebé tota la costa catalana.

Al Masnou són palangrers que no perden mai calada

1 font, 1989.
D'una cançó d'un mariner de Mataró que repassa moltes poblacions de la costa catalana. De: Amades, Joan.
Font: Refranys geogràfics.

Al Masnou, són palangrers que a ponent van a palangre

1 font, 1995.
Sembla que els palangres dels pescadors del Masnou, per alguna estranya raó ─que els seus detractors atribueixen al poc art en temes de pesca─, cada cop que es calaven, el corrent se'ls enduia del lloc i calia fer un tomb cap a ponent, costa avall, a buscar-los.

Al Masnou, són palangrers que a ponent van a palangre. A Llavaneres són nansers, que no perden mai calada. Els d'Arenys són vaixellers, dels que van a l'altra banda. A Sant Feliu són bastinals que donen bastina als frares…

1 font, 1937.
Al·ludeix als diferents tipus de pesca i als diversos oficis de pescadors de la costa de Llevant. Els de Masnou es distingeixen per la pesca al palangre i van a parar les palangreres costa avall, o sigui, vers el cantó de ponent. A Llavaneres conreen la pesca en nansa i coneixen tan bé el terreny que no perden cap de les calades que fan, i sempre cobren les nanses amb un peix o altre dintre. Els d'Arenys són braus mariners que en els seus bons temps (amb més detalls a l'original).
Sinònim: … A Bagur són corallers que corallen a la brama. A l'Escala n'és an al port pel vent de la tramuntana. A la Selva són bisers, que venen els bisos a càrregues.
Lloc: El Masnou (Maresme).