Paremiologia catalana comparada digital

D'Andorra la Vall, o de tots o de cap

5 recurrències en 4 variants. Primera citació: 1935.

D'Andorra, la vall, o de tots o de cap

2 fonts, 1978.
En record de les baralles entre el bisbe d'Urgell i el comte de Foix per la possessió de la vall d'Andorra, s'aplica a aquelles coses que sembla que són de tothom i en realitat no són de ningú.

D'Andorra la Vall, de molts o de cap

1 font, 1935.
És aplicat a les coses de les quals són molt els qui es creuen propietaris o amb dret. Recorda les grans disputes hagudes el segle XV entre el bisbe de la Seu d'Urgell, el comte de Foix i el rei de França, car tots es creien amb dret de domini damunt la vall d'Andorra, disputes que acabaren per deixar lliure el petit Estat.

D'Andorra la Vall, o de tots i de cap

1 font, 2008.
S'aplica a les coses de les quals són molts els que es creuen propietaris, i que sovint resulta que no són de cap dels que les volen. Joan Amades ho va explicar així: «Recorda les grans qüestions hagudes en el S. XV per la possessió de la Vall d'Andorra, damunt de la qual creien tenir dret el comte de Foix, el rei de França i el bisbe de la Seu d'Urgell, litigi que durà molt de temps i que acabà per deixar independent la menuda Vall, si bé sota el patronatge del rei de França i el bisbe de la Seu.
Lloc: Andorra.
Font: R 227, p6.

D'Andorra la Vall, o de tots o de cap

1 font, 1937.
S'aplica a les coses de les quals són molts els que es creuen propietaris, i que sovint resulta que no són de cap dels que les volen. Recorda les grans qüestions hagudes en el segle xv per la possessió de la Vall d'Andorra, damunt de la qual es creien tenir dret el comte de Foix, el rei de França i el bisbe de la Seu d'Urgell, litigi que dura molt de temps i que acabà per deixar.
Lloc: Andorra.