Paremiologia catalana comparada digital

Fer xup-xup

20 recurrències en 3 variants. Primera citació: 1977.

Fer xup-xup

11 fonts, 1977.
Hem passat tres-cents anys on "el més calent era a l'aigüera", però ara tenim "els ulls oberts com a taronges" i ja no ens posem "vermells com un tomàquet" quan enlairem l'estelada.
Equivalent en castellà: Hervir lentamente.
Bullir lentament / bull lent d'un líquid (suc d'un guisat, llet, etc.) posat al foc / soroll que fa una cosa que bull suaument.
Després que ho hagis barrejat i hagi fet xup-xup un moment, ja ho pots treure del foc / Has de deixar que el brou faci xup-xup durant cinc minuts / Al cap d'una estona de fer xup-xup l'estofat, ja es pot servir.
Font: R-M / R-M / *
Coure's lentament, amb poc foc.
Aquest guisat l'has de deixar deu minuts fent xup-xup.
Font: EC.
A casa es diu «fer la xup-xup».
Un bon caldo ha de fer la xup-xup durant dues hores ben bones.
Lloc: Vic (Osona).
La sopa quan bull fa xup-xup.
Bullir lentament el menjar.
Bullir a poc a poc.
Sinònim: Xauxinar, xauxinejar.
Refranyer romànic.
Lloc: Ontinyent (La Vall d'Albaida).
El xup-xup d'una cassola li feia venir un cori-mori amorós que el deixava, tal·là-tal·lera, a les portes de la glòria.
El xup-xup d'una cassola li feia venir un cori-mori amorós que el deixava, tal·là-tal·lera, a les portes de la glòria.

Xup-xup

6 fonts, 1979.
Gloc-gloc és el soroll de l'aigua d'una ampolla de coll estret que mentre es buida rep aire. I xup-xup —no us ho he pas de dir— és el bull lent d'un líquid, com el suc d'un guisat.
Cosa que cou, bullint.
Lloc: Illes Balears.
Soroll que fa una cosa que bull suaument.
Lloc: Illes Balears.
Recepta de cuina a la catalana.
Volem seguir fent aquest "xup-xup" perquè és l'única manera de poder "guanyar-nos les garrofes" com cal.
Compost repetitiu i expressiu.
Onomatopeia expressiva del bull de l'olla.
Lloc: Vic (Osona).
Bull lent d'un líquid.

Fer el xup-xup

1 font, 1979.
Bullir lentament un líquid o guisat.