Agulló, Vicent (2021): Música, festa i parèmia «11.2. Sants - Misses i processons». Blogger.
Gràcies a aquell sant que va morir cantant
9 recurrències en 6 variants. Primera citació: 1938.
Gràcies a aquell sant que va morir cantant
3 fonts, 1999.
Gràcies a aquell sant, que va morir cantant
2 fonts, 1983.
De caràcter interjectiu i ponderatiu aplicat quan hom assoleix un resultat desitjat o obté quelcom esperat. No sabem a quin sant es pot referir la parèmia, que bé pot ésser una variant d'una altra de més coneguda que suposa la mort del sant durant el compliment d'una funció fisiològica que la societat actual considera grollera de dir. Segons la tradició el sant mort en aquestes circumstàncies fou sant Macià, al qual probablement al·ludeix la parèmia, per bé que altera i dissimula l'acció a què es lliurava.
Gràcies a aquell sant que va morir c…
1 font, 1938.
Frase usada en caràcter d'expansió, per celebrar l'adveniment d'un fet esperat o l'obtenció de quelcom ansiat i desitjat. El sant que invoca la parèmia, segons la tradició, és sant Macià, que, pres per la por, quan el perseguien els seus botxins, el trobaren fent una feina molt humana, durant el curs de la qual el feren objecte de martiri.
Gràcies a aquell sant que va morir cagant
1 font, 1985.
Ho diuen, en llenguatge vulgar, quan per fi, un mateix o un altre, obtenen una cosa molt difícil d'aconseguir o llargament esperada. Eufem.: Gràcies a aquell sant que va morir pregant.
Els Lloberes han tingut bateig després de dotze anys de casats. Gràcies a aquell sant que va morir cagant!
Gràcies a aquell sant que va morir cagant!
1 font, 2012.
Exclamació que hom fa quan al final, després de molta estona d'esperar, arriba aquell que esperàvem, també en aconseguir una cosa que desitjàvem de temps.
Lloc: Llançà (Alt Empordà).