Per a assenyalar el goig de la consecució d'una cosa dura i d'obtenció difícil. Recorda la conquesta de la ciutat de València per les tropes del rei Jaume I Aquest, per a estimular la seva gent va prometre que donaria a la ciutat conquerida els furs i la parla dels qui fossin els primers d'entrar-hi. Els lleidatans foren els qui varen foradar, o sigui, rompre la resistència enemiga, i els qui es feren pas.
Lloc: Lleida (Segrià).
Usat ambiguament en parlar de Lleida i també quan hom ha aconseguit iniciar o encetar un afer difícil. Recorda la conquesta de la ciutat de València pel rei Jaume, el qual prometé grans honors als qui rompessin el setge i fossin els primers a entrar-hi, i aquests foren els cavallers de Lleida.
De: Amades i Gelats, Joan.
Font: Volum XXVIII. Geografia popular, p. 46.
Per estimular més els cavallers que l'ajudaven en la conquesta, el rei Jaume prometé que donaria a la ciutat de València els usatges i escuts de la ciutat dels primers que hi entressin a força d'armes. Foren cavallers lleidatans […] D'ací l'origen del proverbi, fent al·lusió al fet d'haver foradat la muralla de València (amb més detalls a l'original).
Lloc: Horta de Lleida.
Font: M 5294, p145.