Amades i Gelats, Joan (1951): Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys geogràfics. Catalans», p. 1209. Editorial Selecta-Catalonia.
A Bescaran, «tontos»
9 recurrències en 6 variants. Primera citació: 1935.
A Bescaran, tontos
3 fonts, 1935.
A Bescaran, «tontos»
2 fonts, 1978.
Entre moltes altres històries, es conta que, un dia de Nadal, les autoritats de la vila, ben abrigades amb abrics pesants i gruixuts, van acudir a missa i es van adonar que no cabien al banc de l'església de Sant Martí: van pensar que s'havia encongit. Es van treure els abrics i van començar a estirar el banc pels dos caps. Quan van considerar que ja l'havien estirat prou, s'hi van asseure: ara hi cabien… (amb més detalls a l'original).
Els «tontos» de Bescaran seguen el blat amb arc i fletxes
1 font, 1978.
Els Tontos de Bescaran
1 font, 1937.
Es conten diverses coses estranyes dels veïns de Bescaran, totes encaminades a tractar-los d'estults. No s'hi cull oli, per la qual circumstància han d'anar-lo a comprar a la Seu d'Urgell. Cada tarda surten de Bescaran cap a la Seu un estol format per tres o quatre-centes dones, totes proveïdes del seu setrill, les quals van a comprar els cinc cèntims d'oli que necessitaran l'endemà per a cuinar (continua a l'original).
Lloc: Bescaran.
Els tontos de Bescaran
1 font, 2008.
Joan Amades va recollir aquests exemples de la seva estultícia, segons explicaven els pobles veïns rivals de Bescaran: «Es conten diverses coses estranyes dels veïns de Bescaran, totes encaminades a tractar-los d'estults. No s'hi cull oli, per la qual circumstància han d'anar-lo a comprar a la Seu d'Urgell. Cada tarda surten de Bescaran cap a la Seu un estol format per tres o quatre-centes dones, totes proveïdes del seu setrill, les quals van a comprar cinc cèntims d'oli… (segueix a l'original).
Lloc: Valls de la Valira (Alt Urgell).
Font: R 227, p10.