Paremiologia catalana comparada digital

A Pasqua miradetes i per Sant Vicent les parelletes

5 recurrències en 3 variants. Primera citació: 2011.

A Pasqua les miradetes; a Sant Vicent les parauletes

2 fonts, 2011.
Tradicionalment als països de parla catalana se celebraven tres dies de Pasqua (diumenge, dilluns i dimarts), més el dillons següent a la setmana de Pasqua, festa de Sant Vicent Ferrer. Una característica important de la Pasqua era que a l'hora de la berena i dels jocs que hi seguien, es toleraven colles de xiques i xics, cosa que no es veia al llarg de l'any. Tenint en compte aquests costums, s'entén el refrany. Fet i fet, a partir de Pasqua s'encetaven nuviatges.
Mentre durava la setmana dels Dolors... tot els dies.
Lloc: País Valencià.
Tradicionalment als països de parla catalana se celebraven tres dies de Pasqua (diumenge, dilluns i dimarts), i a més a més, al País Valencià, el dilluns següent a la setmana de Pasqua se celebra la festivitat de Sant Vicent Ferrer. Una característica important de la Pasqua era que a l'hora de la berena i dels jocs que hi seguien, es toleraven colles de xiques i xics, cosa que no es veia al llarg de l'any (amb més detalls a l'original).
Lloc: País Valencià.

A Pasqua miradetes i per Sant Vicent les parelletes

2 fonts, 2011.
Quan la primavera despunta, es desperten els amors, que en poques setmanes solen quallar en parelles.
Equivalent en castellà: Similar: Besos y abrazos no hacen chiquillos pero tocan a vísperas || Contrari: A donde acaba el novio, empieza el marido.

A Pasqua miradetes i per Sant Vicent parelletes

1 font, 2022.