Paremiologia catalana comparada digital

A Sant Feliu de Torelló, pescallunes

8 recurrències en 5 variants. Primera citació: 1935.

A Sant Feliu de Torelló, pescallunes

4 fonts, 1935.
Uns fadrins una nita anaven de camí i veieren la lluna reflectida a la riera. Cregueren que era un formatge i tractaren de pescar-lo amb un cove. D'ací el refrany «cercar la lluna amb un cove». Una variant diu que la veieren emmirallada en l'aigua d'un pou; temeren que s'ofegaria i cridaren tot el veïnat, que acudí amb coves i parpals per tal de pescar-la. La tradició també és conguda a València i és atribuïda als veïns de Benigani.
Joan Amades, Folklore de Catalunya, I. Rondallística. Rondalles, Barcelona (Editorial Selecta), 1974, p1168-1169: «604: A Sant Feliu de Torelló, pescallunes» (explicat amb més detall a l'original.
Lloc: Vic (Osona).

A Sant Feliu de Torelló, Pescallunes

1 font, 1937.
Anant de camí una nit una colla de joves de Sant Feliu, veieren la lluna retratada a les aigües de la riera, però en lloc de creure que era el seu reflex cregueren que era la lluna mateixa que havia caigut a la riera. Tractaren de pescar-la, però com que eren pocs acudiren al poble, tocaren a sometent i el veïnat es va llevar, i amb eines i pales anaren à aquell lloc on feren grans treballs per tal de pescar-la amb un cove (Explicat amb més detall a l'original).
Lloc: Sant Feliu de Torelló.

A Sant Feliu, pescallunes

1 font, 1978.
S'explica que van veure que la lluna s'estava ofegant al riu Brugent i van voler salvar-la pescant-la amb un cove.

A Torelló (Sant Feliu de Torelló), pescallunes

1 font, 1951.

A Torelló (Sant Feliu de), pescallunes

1 font, 1935.