Paremiologia catalana comparada digital

A perdiu per barba i peti qui peti

15 recurrències en 8 variants. Primera citació: 1933.

A perdiu per barba, i peti qui peti

4 fonts, 1933.
S'aplica per a indicar que hom vol fer una cosa a tot vent i a tota vela, conformant-se amb tots els perjudicis i dificultats. Segons la tradició, en certa ocasió els monjos de Poblet van observar que hi havia entre ells una gran mortalitat. Alarmats pel cas, van cridar un doctor de gran fama perquè veiés què en podia ésser la causa. Aquest estudià el cas i avait veié que els frares sostenien una alimentació molt exagerada… (segueix a l'original).
S'utilitza per a indicar que es vol fer una cosa sigui com sigui i conformant-se amb totes les dificultats i tots els perjudicis que se'n puguin derivar.
S'aplica per indicar que es vol fer una cosa a tot vent i a tota vela, conformant-se o fent que els altres rebin tots els perjudicis o dificultats. L'origen rau en la queixa que feren els monjos de Poblet quan el metge els receptà que deixessin de menjar perdiu a cap àpat, perquè els perjudicava…

A perdiu per barba i peti qui peti

3 fonts, 1933.
L'anècdota i el cas històric donen també alguns documents, si bé en nombre molt inferior a la narració i al costum. D'origen anecdòtic més o menys històric.
S'aplica per a indicar que hom vol fer una cosa a tot vent i a tota vela, conformant-se amb tots els perjudicis i dificultats.
Sinònim: A tot vent i a tota vela.
D'origen anecdòtic més o menys històric.

A perdiu per barba

1 font, 2006.
Lloc: Marina Baixa.

A perdiu per barba i pete qui pete

1 font, 2008.

A perdiu per barba, i avant

1 font, 2008.

A perdiu per barba, i peti qui peti (cont.)

1 font, 1989.
… La salut. Ells preferiren carregar amb les conseqüències abans que haver de prescindir d'un plaer gastronòmic.

A xai per barba i peti qui peti

1 font, 1998.
Diuen que els frares de Poblet es van plantejar no menjar tanta carn, perquè es ferien, però com que necessitaven el pergamí per escriure, van dir aquesta frase.
Lloc: Solsona.

Perdiu per dia i per barba i peti qui peti

1 font, 1996.
Tenia més tirada pels fariseus de l'estricta observància que no pas per la nissaga sacerdotal que practicava l'observància de perdiu per dia i per barba i peti qui peti.