Paremiologia catalana comparada digital

El delegat de Queixans

6 recurrències en 4 variants. Primera citació: 1937.

El delegat de Queixans

2 fonts, 1937.
Hom hi compara els qui s'atribueixen, amb cert èmfasi, títols, càrrecs, honors i delegacions sense importància. Quan va inaugurar-se el ferrocarril de Girona, el batlle d'aquesta ciutat convidà a la cerimònia tots els alcaldes de la província. El batlle de Queixans. que mai no havia estat a Girona s'encantava pertot arreu i arribà a l'indret d'on havia de sortir el tren quan aquest ja era fora: per tal de fer tornar enrera el tren i per fer repetir la cerimònia en honor seu.
Lloc: Queixans.
Hom hi compara els qui s'atribueixen, amb cert èmfasi, títols, càrrecs, honors i delegacions de poca importància. Joan Amades ho va explicar així: «Quan va inaugurar-se el ferrocarril de Girona, el batlle d'aquella ciutat convidà a la cerimònia tots els alcaldes de la província. El batlle de Queixans, que mai no havia estat a Girona, s'encantava per tot arreu i arribà a l'indret d'on havia sortit el tren quan aquest ja era fora...» (segueix a l'original).
Lloc: Puigcerdà (Cerdanya).
Font: R 227, p29.

Ser el delegat de Queixans

2 fonts, 1978.
Joc de mots. Amb tot, s'explica que, en inaugurar el ferrocarril de Girona, l'alcalde de la població va convidar tots els alcaldes de les comarques gironines. El de Queixans, que no havia estat mai a ciutat, s'encantava arreu i va arribar tard. En veure que el tren ja anava i que s'havia perdut la inauguració, es va posar enmig de la via cridant: «Que torni el carril, que soc el delegat de Queixans!».

El delegat de Caixans

1 font, 1992.

El delegat de Queixans (cont. 1)

1 font, 1937.
Es posà enmig de la via, i, alçant iradament la vara, es posà a cridar: -Que torni el carril, que sóc el delegat de Queixans.
Lloc: Queixans.