Paremiologia catalana comparada digital

La vinya, ben cavada, ben podada i ben esmagencada

10 recurrències en 4 variants. Primera citació: 1951.

La vinya, ben cavada, ben podada i ben esmargencada

4 fonts, 1951.
Lloc: Bages.

La vinya, ben cavada, ben podada i ben esmargincada

4 fonts, 1999.

La vinya ben cavada i ben esmagencada

1 font, 1984.
Esmagencar = entrecavar superficialment; ve de 'magenc': maig.

La vinya ben cavada, ben podada i ben esmagencada

1 font, 1984.
Amb la poda els òrgans productius dels arbres, es tornen més vigorosos i productius, essent la fruita de més qualitat. La reducció del nombre de borrons a alimentar, augmenta la quantitat de saba que arriba a cada un dels borrons que resten, és per això que les noves brotacions seran mé sproductives i vigoroses. La fruita de bona qualitat s'obté sobre fusta jove i que la fruita sobre fusta de tres anys o més és sempre de pitjor qualitat.