Paremiologia catalana comparada digital

Nadal en divendres, festa grossa

8 recurrències en 2 variants. Primera citació: 1947.

Nadal en divendres, festa grossa

7 fonts, 1951.
Representava un dia menys de dejuni.
Antigament, quan tots els divendres de l'any eren dejuni, si Nadal s'esqueia en aquest dia, la interdicció del dejuni era aixecada, perquè era el dia que el Verb divinal s'havia fet carn.
Per fer-se ressò de la joia que representava un dia menys de dejuni.
La festivitat salva la malignitat del dia. Abans, quan tots els divendres es feia dejuni, quan Nadal s'esqueia en divendres el Papa aixecava el dejuni.
Els averanys. A banda els pronòstics de l'oratge i de les collites, els refranys de Nadal també ens ofereixen previsions de tota mena per a la resta de l'any, especialment sobre la sort o la dissort que tindrem. Un capítol curiós és el dels refranys que preveuen el futur de l'any segons en quin dia s'escaigui Nadal. Si és divendres, el refranyer no ens aporta cap averany, sinó un motiu afegit de celebració. Un capítol curiós és el dels refranys.
De l'escaient de la festa.
Antigament, tots els divendres de l'any es dejunava, excepte si era Nadal.

Nadal en divendres, / festa grossa

1 font, 1947.
La festivitat salvava la malignitat del dia. Quan tots els divendres eren de dejuni, el Papa concedí la gràcia de poder menjar carn per Nadal quan s'esqueia en divendres, per tal que la solemnitat del dia no en restés disminuïda. D'ací l'alegria popular que va originar la parèmia.