Paremiologia catalana comparada digital

No valer ni una jota

6 recurrències en 2 variants. Primera citació: 1928.

No valer una jota

4 fonts, 1935.
De sentit despectiu. Hom ha sentit per aquesta letra un menyspreu que ha donat lloc a la parèmia. Té origen en una de les lluites religioses més importants, amb motiu de les diferències sorgides el segle IV, motivades per l'arrianisme.
De ponderat sentit menyspreant. Hom ha sentit per aquesta lletra un menyspreu que ha donat lloc a la formació de la parèmia. Té origen en una de les lluites religioses més importants, amb motiu de les diferències sorgides el segle IV, motivades per l'arrianisme. L'emperador Constanci volgué intervenir amb esperit apaivagador i convocà dos concilis: un a orient, a la ciutat isàurica de Selèucia en la qual tingué activa intervenció sant Hilari, i auna altra a occident, celebrat a Rimini (segueix a l'orig.). De: Sbarbi, José María.
Font: Diccionario de refranes, adagios, proverbios, máximas, locuciones y frases proverbiales de la lengua española (Madrid, 1928), vol. I, p. 494.
De ponderat sentit menyspreant. Hom ha sentit per aquesta lletra menyspreu. Té origen en una lluita religiosa que ha arribat fins a nosaltres. De: Amades i Gelats, Joan.
Font: Refranys i dites (1935).
No valer absolutament res.

No valdre ni una jota

2 fonts, 1928.
Lloc: País Valencià.