Amades i Gelats, Joan (1951): Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys geogràfics. Catalans», p. 1207. Editorial Selecta-Catalonia.
A Argentona, repicatruges
11 recurrències en 6 variants. Primera citació: 1901.
A Argentona, repicatruges
5 fonts, 1935.
Una vegada creien que arribava el senyor bisbe a l'Ajuntament de Mataró i van engegar les campanes al vol i resultà que arribava un carro ple de truges.
En ocasió d'haver d'anar a Argentona el senyor bisbe, per fer-li major honra, els habitants d'Argentona enviaren un home al campanar amb l'encàrrec que avisés quan el veiés arribar.
El va confondre amb un carro de truges i les autoritats van sortir a rebre'l.
Els d'Argentona, repicatruges
2 fonts, 1978.
Expliquen que, al final del segle XVII, el bisbe de Barcelona va visitar Argentona, es va queixar al rector de les coses que veia i va prometre que hi tornaria per comprovar si tot s'havia ordenat. El poble i el rector esperaven la segona visita del bisbe i van encarregar al campaner d'estar a l'aguait i fer repicar les campanes quan l'avistés. Un dia, en veure una gran polseguera, el campaner va fer sonar les campanes, però… (amb més detalls a l'original).
A Argentona Repicatruges
1 font, 1937.
En ocasió d'haver d'anar a Argentona el senyor Bisbe de visita pastoral, per fer-li major honor enviaren un home al campanar amb l'encàrrec que així que veiés el cotxe bisbal donés avís per engegar les campanes al volt. El bon home veié un vehicle, que cregué que era la carrossa del senyor Bisbe i donà avís. Al moment voltaren les campanes i sortiren les autoritats a rebre la dignitat…, però resultà que era un carro ple de truges.
Lloc: Argentona (Maresme).
A Argentona, / repica truges
1 font, 1901.
Ha quedat aquest motiu als d'Argentona (Barcelona), a causa d'haver repicat les campanes un dia que estaven esperant a l'Ajuntament de Mataró, creyent-se veure-I arribar, sent aixis que lo que hi arribava era un remat de truges.