Paremiologia catalana comparada digital

Els focs de Sant Elm, el mariner tem

19 recurrències en 2 variants. Primera citació: 1987.

Els focs de Sant Elm, el mariner tem

14 fonts, 1987.
El meteor que avui s'anomena foc de sant Elm havia també estat dit de sant Anselm i de sant Nicolau.
Sant Elm o Telm = 14 d'abril. El foc de Sant Elm és un fenomen lluminós que es manifesta com a flames en les puntes dels màstils quan l'atmosfera està sobrecarregada d'electricitat i anuncia tempestes.
14. Els focs de Sant Elm (o Telm) són unes petites guspires que apareixen durant les tempestes a sobre d'objectes punxeguts, com són els arbres, els pals de la llum o els màstils d'un vaixell. El sant és el patró dels mariners. Diuen que se l'invoca quan hi ha tempesta i aquestes llumenetes són indicador que el sant està protegint l'embarcació. En realitat, els focs de Sant Elm són electricitat estàtica induïda per una tempesta (segueix a l'original).
Sant Elm, el veneren els mariners. Diu la llegenda que quan hi ha d'haver tempesta el sant els avisa amb un llumet, el meteor anomenat «foc de sant Elm».
Lloc: La Bisbal d'Empordà.
San Telmo, 2 de junio. San Telmo, es un santoral marinero, las luces de San Telmo, se producen con tormentas, entre los vientos cargados de electricidad y el casco de las embarcaciones. En la antigüedad eran presagio, de males en la navegación, al ser una situación tormentosa, es normal que acarren vientos fuertes. De: Amades.

Els focs de sant Elm, el mariner tem

3 fonts, 1989.
De: Amades, Joan.
Font: Folklore de Catalunya. Cançoner (Ed. Selecta, Barcelona, 1982, p1019-1030).
Es creu que, quan hi ha molta tempesta, sant Elm des del cel s'encarrega de la direcció de la nau i que envia una llumeta per avisar els mariners que vetlla per ells. La llumeta es posa al cim del pal. Aleshores tota maniobra resulta baldera puix que el sant guia la nau.