A la pagesia s'acostumava fer tres vegades més pa que en temps normal; si en sobrava, es donava als pobres.
La fornada de Nadal se n'emporta mig costal
14 recurrències en 4 variants. Primera citació: 1947.
La fornada de Nadal se n'emporta mig costal
8 fonts, 1951.
A pagès, les fornades de pa eren tres vegades més grosses que les normals i el pa sobrant es donava als pobres.
Lloc: Penedès.
La jornada de Nadal s'emporta mig costal
3 fonts, 1999.
La fornada de Nadal / se n'emporta mig costal
2 fonts, 1947.
Abans d'estendre's l'ús dels torrons hom feia molta pastisseria casolana cuita al forn, que constituïa la dolceria pròpia de la diada. Els torrons també eren d'elaboració domèstica.
Les 18 dites nadalenques o refranys de Nadal que has de saber.
La fornada per Nadal, s'emporta mig costal
1 font, 1983.
A molts indrets de muntanya feien la pastada de Nadal. Veure l'original.
Lloc: Llocs de muntanya.