Paremiologia catalana comparada digital

Passa per l'Àngel, que faràs drecera

14 recurrències en 5 variants. Primera citació: 1935.

Passa per l'Àngel, que faràs drecera

6 fonts, 1935.
Per a treure's algú del davant i per a refusar quelcom que no ens és agradós. El portal de l'Àngel era el darrer de les muralles que es tancava, i quan era molt pròxima l'hora de tancar els portals, tot i trobar-se prop d'un altre portal, resultava preferible anar a passar pel de l'Àngel, que era més lluny, car aquell era segur que fóra obert i el primer podria ésser tancat. EL refrany sembla encloure un contrasentit, car diu que hom farà drecera anant precisament a fer una volta.
Lloc: Barcelona (Barcelonès).
Quan Barcelona estava emmurallada el portal de l'Àngel es tancava una hora més tard que els altres.

Passa per l'Àngel que faràs drecera

4 fonts, 1936.
NV: Àngel de barcelona.
Usada pels pagesos que anaven a vendre al mercat del Born de Barcelona; dita barcelonina clàssica, que Amades recull al "Refranyer barceloní", p. 41.
Lloc: El Prat de Llobregat (Baix Llobregat).
Quan Barcelona estava cercada de muralles, en l'anomenada de Terra, l'any 1466, els Consellers determinaren col·locar la imatge de l'Angel guardià Qe Barcelona, en recordança de la llegendària aparició d'un Ángel a Sant Vicenç Ferrer, en una capella adossada a la muralla, sobre l'arcada del portal, a fi d'obtenir la celestial protecció i alliberar-se de la pestilència que s'havia ensenyorit de la ciutat (amb més detall a l'original).

Passa per l'Àngel, que faràs drecera!

2 fonts, 1978.

Passa per l'Angel que faràs drecera

1 font, 1989.
Per treure's algú del davant i per refusar el que no ens és agradable. El Portal de l'Angel era l'última de les muralles que es tancava, i era preferible anar a passar per l'Angel, que era més lluny, perquè era segur que fóra obert.
Sembla un contrasentit, dient que es farà drecera donant la volta.

Passa per l'Angel, que faràs drecera

1 font, 1988.