Paremiologia catalana comparada digital

Quan el frare fa l'ullet a la Mare de Déu, pluja o neu

6 recurrències en 4 variants. Primera citació: 1983.

Quan el frare fa l'ullet a la Mare de Déu, pluja o neu

3 fonts, 1983.
Conten en aquesta comarca que la Mare de Déu del Mont i sant Pere de Roda es tenien molta simpatia. Quan sant Pere està serè i el cim del Mont molt núvol, la gent diu que el "frare" o sia el prior del destruït monestir de sant Pere, fa l'ullet a la Mare de Déu, aquesta s'alegra i fa ploure o nevar.
Lloc: Mare de Déu del Mont (Alt Empordà).
Dita tòpica. Sant Pere de Rodes («el frare») és al cap de Creus (Alt Empordà) i la Mare de Déu del Mont és a la Garrotxa.
Sinònim: Veg. Quan Sant Pere pica l'ullet a la Mare de Déu, pluja o neu; quan la Mare de Déu fa l'ullet al frare, fa tramuntana.
D'una llegenda sobre el monestir de sant Pere de Roda i de la Mare de Déu del Mont, a l'Alt Empordà.

Quan el frare fa l'ullet a la Mare de Déu pluja o neu

1 font, 2019.
La Virgen del Pilar, 12 de octubre. Reflejan el cambio estacional, en los cambios migratorios de las aves, el ave del tordo llega al territorio de la isla desde el norte en busca de un invierno suave y las aves de las golondrinas migran hacia el sur, en busca de un invierno más cálido. De: Amades.

Quan el frare fa l'ullet a la mare de Déu, pluja o neu

1 font, 2012.
Les dites es refereixen al frare de Sant Pere de Roda i la Mare de Déu del Mont. Ref. Joan Carreras i Pera. El Mont, ahir un monestir, avui un santuari. 1989, pàg. 61.
Lloc: Garrotxa.

Quan el frare fa l'ullet a la Mare de Déu, pluja o neu. Quan la Mare de Déu da l'ullet al frere, fa tramuntana

1 font, 1995.
La gent de mar de l'Empordà intenta endevinar el temps a partir de guaitar els núvols que puguin haver dalt del cim on hi ha el monestir de Sant Pere de Rodes, a la zona del Cap de Creus i dalt de la muntanya on hi ha el santuari de la Mare de Déu del Mont, a la Garrotxa (…).
Lloc: Empordà.