Paremiologia catalana comparada digital

Qui pa enceta i no fa creu, el dimoni se'l fa seu

20 recurrències en 5 variants. Primera citació: 1979.

Qui pa enceta i no hi fa creu, el dimoni se'l fa seu

14 fonts, 1987.
Avui en dia no es fa gaire, perquè el pa es compra molt tallat.
Lloc: Solsona.
Fa referència a un costum antic avui força perdut: fer una creu al pa abans de llescar-lo. Molt del pa que es ven avui ja surt de la fleca llescat.
Lloc: Terres de Ponent.
Lloc: Alt Pirineu.
Lloc: Tivissa (Ribera d'Ebre).
Equivalent en francès: Qui entame le pain sans faire la croix, le diable le fait sien.
Lloc: Perpinyà.
El tema del pa, apareix al llarg de la Història , perquè la nostra civilització, que prové de l'Orient pròxim, Egipte, Palestina, el Mediterrani, té el pa com a primer aliment. A la Xina i a l'Orient no s'esmenta el blat ni la farina.

Qui pa enceta i no fa creu, el dimoni se'l fa seu

2 fonts, 1989.
Recorda un dels costums de taula cristians: beneir el pa donant gràcies a Déu pels aliments rebuts.

Qui pa enceta i no hi fa creu el dimoni se'l fa seu

2 fonts, 1979.
Abans a algunes cases es tenia el costum de gesticular el dibuix d'una creu darrera el pa abans d'encetar-lo, en senyal de benedicció.
Lloc: Solsona (Solsonès).

Qui el pa enceta i no hi fa creu, el dimoni se'l fa seu

1 font, 2012.
Jo sempre havia vist al meu oncle «Juanitu» fer una creu amb el gavinet a la sola del pa, abans d'encetar la barra.
Lloc: Llançà (Alt Empordà).

Qui pa enceta i no fa la creu, el dimoni el fa seu

1 font, 1998.
Lloc: Alt Pirineu.