Paremiologia catalana comparada digital

Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua, al foc

24 recurrències en 12 variants. Primera citació: 1926.

Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua, al foc

5 fonts, 1951.
Tres dies després de la matança del porc, s'escau Nadal. El refranyer parla abastament de la mort de la mort del porc per Nadal.
En hivern calia tirar mà de les reserves del rebost guardades en sal, en oli o assecades, mentre que el bon temps era el moment de les torrades a l'aire lliure.

Per Nadal el porc en sal, per Pasqua al foc

2 fonts, 1989.
De: Alberola.
Lloc: País Valencià.

Per Nadal, el porc amb sal

2 fonts, 1926.
Lloc: Lleida.
Ja no té vigència.
Ara no hi ha gaires cases que maten el porc, i si alguna ho fa, enlloc de posar-lo amb sal, el posen al congelador.
Lloc: Arbeca (Garrigues).

Per Nadal, el porc en sal i per Pasqua al foc

2 fonts, 1983.
Hom estableix una relació atmosfèrica entre Nadal i la Pasqua, i creu que si en aquest moment de l'any fa una temperatura rigorosa, per Pasqua farà bonança i al contrari.
Nota de l'autora: Aquests refranys amb el mot «Nadal» es troben documentats al segle XVI.
Equivalent en castellà: Por Nadal tu puerco en sal.

Per Nadal, es porc en sal

2 fonts, 1984.
Lloc: Mallorca.
Després de Nadal, no s'ha de matar porc per guardar.
Lloc: Menorca.

En Nadal, / lo porc en sal; / per Pasqua al foc

1 font, 1951.
Font: Alb. Refr. val. 212.

En Nadal, lo porc en sal; per Pasqua al foc

1 font, 2008.

Per Nadal el porc en sal, i per Pasqua, foc

1 font, 2021.

Per Nadal, / el porc en sal, / i per Pasqua, al foc

1 font, 1947.

Per Nadal, el porc amb sal; per Pasqua, el porc al foc

1 font, 2011.
Del porc sacrificat a Sant Martí, aquelles parts que se salaven —la cansalada, la panxeta i els pernils—, ja es podien menjar a partir de Nadal. Unes altres parts —les costelles, el magre, etc.— es fregien i es guardaven en una gerra amb oli, D'aquestes reserves es tirava mà a partir de la primavera / pasqua. Encara hi havia una tercera part, l'embotit, que es podia menjar més o menys sec, segons el costum i el gust.
Lloc: País Valencià.

Per nadal, el porc en sal i per Pasqua al foc

1 font, 1951.

Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua al foc

1 font, 2008.
Per Nadal és temps de matar el porc i per Pasqua de posar-lo dins les panades. Altres sinònims: Per Nadal ton porc mataràs; estigui magre o estigui gras | Per Nadal, posa el porc al gavadal.
Sinònim: Per Nadal el porc en sal, la gallina a la pastera i el capó dins del cassó | Per Nadal posarem el porc en sal | Si vols passar un bon Nadal, tenguis un bon porc en sal | Per Nadal, sang de porc al rieral.