Tres dies després de la matança del porc, s'escau Nadal. El refranyer parla abastament de la mort de la mort del porc per Nadal.
Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua, al foc
24 recurrències en 12 variants. Primera citació: 1926.
Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua, al foc
5 fonts, 1951.
En hivern calia tirar mà de les reserves del rebost guardades en sal, en oli o assecades, mentre que el bon temps era el moment de les torrades a l'aire lliure.
Per Nadal el porc en sal, per Pasqua al foc
2 fonts, 1989.
De: Alberola.
Lloc: País Valencià.
Per Nadal, el porc amb sal
2 fonts, 1926.
Lloc: Lleida.
Ja no té vigència.
Ara no hi ha gaires cases que maten el porc, i si alguna ho fa, enlloc de posar-lo amb sal, el posen al congelador.
Lloc: Arbeca (Garrigues).
Per Nadal, el porc en sal i per Pasqua al foc
2 fonts, 1983.
Hom estableix una relació atmosfèrica entre Nadal i la Pasqua, i creu que si en aquest moment de l'any fa una temperatura rigorosa, per Pasqua farà bonança i al contrari.
Nota de l'autora: Aquests refranys amb el mot «Nadal» es troben documentats al segle XVI.
Equivalent en castellà: Por Nadal tu puerco en sal.
Per Nadal, es porc en sal
2 fonts, 1984.
Lloc: Mallorca.
Després de Nadal, no s'ha de matar porc per guardar.
Lloc: Menorca.
En Nadal, / lo porc en sal; / per Pasqua al foc
1 font, 1951.
Font: Alb. Refr. val. 212.
En Nadal, lo porc en sal; per Pasqua al foc
1 font, 2008.
Per Nadal el porc en sal, i per Pasqua, foc
1 font, 2021.
Per Nadal, / el porc en sal, / i per Pasqua, al foc
1 font, 1947.
Per Nadal, el porc amb sal; per Pasqua, el porc al foc
1 font, 2011.
Del porc sacrificat a Sant Martí, aquelles parts que se salaven —la cansalada, la panxeta i els pernils—, ja es podien menjar a partir de Nadal. Unes altres parts —les costelles, el magre, etc.— es fregien i es guardaven en una gerra amb oli, D'aquestes reserves es tirava mà a partir de la primavera / pasqua. Encara hi havia una tercera part, l'embotit, que es podia menjar més o menys sec, segons el costum i el gust.
Lloc: País Valencià.
Per nadal, el porc en sal i per Pasqua al foc
1 font, 1951.
Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua al foc
1 font, 2008.
Per Nadal és temps de matar el porc i per Pasqua de posar-lo dins les panades. Altres sinònims: Per Nadal ton porc mataràs; estigui magre o estigui gras | Per Nadal, posa el porc al gavadal.
Sinònim: Per Nadal el porc en sal, la gallina a la pastera i el capó dins del cassó | Per Nadal posarem el porc en sal | Si vols passar un bon Nadal, tenguis un bon porc en sal | Per Nadal, sang de porc al rieral.