Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua, al foc

22 recurrències en 11 variants.

Ves als fitxers multimèdia ››

1. En Nadal, / lo porc en sal; / per Pasqua al foc (1951, 1 font)

Font: Alb. Refr. val. 212.

Sanchis Guarner, Manuel (1951): Calendari de refranys «Mes d'abril. Pasqua Florida», p. 77. Editorial Barcino.

3. Per Nadal el porc en sal, i per Pasqua, foc (2021, 1 font)

Agulló, Vicent (2021): Música, festa i parèmia «11.1. Festes: Pasqües: L'Ascensió i Corpus Cristi». Blogger.

5. Per Nadal, / el porc en sal, / i per Pasqua, al foc (1947, 2 fonts)

Amades i Gelats, Joan (1947): Refranyer nadalenc, p. 16. Industrias Gráficas Barcino.
Amades i Gelats, Joan (1947): Refranyer nadalenc, p. 7. Industrias Gráficas Barcino.

6. Per Nadal, el porc amb sal (1926, 2 fonts)

Lloc: Lleida.

Anyell, J (1926): Vida lleidatana, Any I, Núm. 14 (15 de novembre de 1926) «Refraner. X. Desembre», p. 226. Vida Lleidatana. Revista quinzenal il·lustrada.

Ja no té vigència.

Ara no hi ha gaires cases que maten el porc, i si alguna ho fa, enlloc de posar-lo amb sal, el posen al congelador.

Lloc: Arbeca (Garrigues).

Bellmunt, Teresa (2005): La Borrassa. Per saber què passa!, 6, p19-20 «Refranys i dites sense actual vigència», p. 19. Revista El Borinot.

7. Per Nadal, el porc en sal i per Pasqua al foc (1983, 2 fonts)

Hom estableix una relació atmosfèrica entre Nadal i la Pasqua, i creu que si en aquest moment de l'any fa una temperatura rigorosa, per Pasqua farà bonança i al contrari.

Amades i Gelats, Joan (1983): Costumari català I «25 de desembre», p. 201. Salvat, S.A. de Ediciones.

Nota de l'autora: Aquests refranys amb el mot «Nadal» es troben documentats al segle XVI.

Equivalent en castellà: Por Nadal tu puerco en sal.

Parés i Puntas, Anna (1997): Diccionari de refranys català-castella castellà-català «Nadal», p. 90. Edicions 62.

8. Per nadal, el porc en sal i per Pasqua al foc (1951, 1 font)

Amades i Gelats, Joan (1951): Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys del calendari. Desembre», p. 1008. Editorial Selecta-Catalonia.

9. Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua al foc (2008, 1 font)

Per Nadal és temps de matar el porc i per Pasqua de posar-lo dins les panades. Altres sinònims: Per Nadal ton porc mataràs; estigui magre o estigui gras | Per Nadal, posa el porc al gavadal.

Sinònim: Per Nadal el porc en sal, la gallina a la pastera i el capó dins del cassó | Per Nadal posarem el porc en sal | Si vols passar un bon Nadal, tenguis un bon porc en sal | Per Nadal, sang de porc al rieral.

Alzamora Bisbal, Jaume (2008): Espigolant dins l'antigor. Refranys i dites de la nostra terra «8. Religioses. 8.Església. 8.5.5. Festivitats, misses i altres celebracions religioses. 8.5.5.1. Advent, Nadal i els Reis. Refranys», p. 285. Editorial Moll.

10. Per Nadal, el porc en sal, i per Pasqua, al foc (1951, 5 fonts)

Tres dies després de la matança del porc, s'escau Nadal. El refranyer parla abastament de la mort de la mort del porc per Nadal.

Amades i Gelats, Joan (1983): Costumari català V «Desembre. La vida a poblat», p. 778. Salvat, S.A. de Ediciones.
Amades i Gelats, Joan (1951): Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys del calendari. Desembre», p. 1003. Editorial Selecta-Catalonia.
Common Voice (2018): Proverbis. Web.

En hivern calia tirar mà de les reserves del rebost guardades en sal, en oli o assecades, mentre que el bon temps era el moment de les torrades a l'aire lliure.

Gisbert, Adolf (2011): Refranyer temàtic «Èpoques de l'any. Mesos, labors i collites. Desembre», p. 745. Web.
Parés i Puntas, Anna (1999): Tots els refranys catalans «El calendari. Les festes de desembre», p. 165. Edicions 62.

11. Per Nadal, es porc en sal (1984, 2 fonts)

Lloc: Mallorca.

Fuster, Miquel (2003): Refranyer popular de l'illa de Mallorca «Refranys. P», p. 50. Consell de Mallorca.

Després de Nadal, no s'ha de matar porc per guardar.

Lloc: Menorca.

Pons Moya, Joan (1984): Dites i refranys menorquins «Segona part. Refranys. Bestiar», p. 174. Col·lectiu Folklòric Ciutadella.

‹‹ Torna a dalt

Un projecte de:

dites.cat

Logo de Softcatalà

Ajudeu-nos a millorar

Email de contacte