D'aquests bancs, n'hi ha un a cada poble, vila, ciutat o barri del nostre país. És el lloc (banc o pedrís) de trobada de la gent gran, retirada o jubilada; s'hi acostuma a parlar d'aspectes de salut i dolences pròpies de l'edat, sempre es comença amb la cantarella del «si no fos» i se solen dir frases com: «Si no fos pel reuma…», «Si no fos pel mal d'esquena», «Si no fos pel sucre», «Si no fos pels ronyons»…
Del banc del Sinofós
21 recurrències en 16 variants. Primera citació: 1926.
El banc del si no fos
4 fonts, 1979.
Quan algú es queixa d'alguna o diverses coses. Al Port de Llançà un conegut «banc del si no fos» estava situat, vista al mar, al recós de l'antic Pòsit de Pescadors, on hi seia la gent gran tot queixant-se que si no fos aquesta molèstia o aquesta altra malaltia, estaria molt bé.
—Mira, si no fos que demà començo a treballar i si no fos que han dit que faria mal temps, em quedaria. —Sembles el banc del si no fos!
Lloc: Llançà (Alt Empordà).
Els bancs de la plaça de l'església són llocs de reunió improvisada dels vells de Flix i lloc on tot es faria «si no fos…» per quelcom. D'aquí que es denomina als bancs per el «banc del si no fos…». La expressió és la més actual de totes.
Lloc: Flix (Ribera d'Ebre).
Lloc: Sant Martí de Tous (Anoia).
Lo banc del si no fos
3 fonts, 2016.
Si no fos l'hèrnia, si no fossen les cassoletes, no fos l'esquena…
Lloc: Freginals (Montsià).
Si no fos l'hèrnia, si no fossen les cassoletes, si no fos l'esquena…
Lloc: Terres de l'Ebre.
Si no fos l'hèrnia, si no fossen les cassoletes, si no fos l'esquena…
Lloc: Terres de l'Ebre.
(Ésser) del banc del Si no fos
1 font, 2008.
Banc d'en sinofós
1 font, 1983.
Loc. Banc de pedra, situat a «es portal», al carrer sota uns arbres, on solen passar-hi estones els vells del poble; s'expliquen moltes coses, i sembla que moltes les comencen per «jo, si no fos per ses cames…», «jo, si no fos pels peus…» i d'aquí li ve el nom.
Lloc: Cadaqués, Empordà.
Font: DCVB.
Banc d'en Sinofós
1 font, 1994.
M. loc. Banc de pedra… Banc de pedra situat al rastell «d'es Portal», on solen passar-hi estones els vells del poble. S'expliquen moltes coses, i sembla que la majoria comencen per: «Jo, si no fos per ses cames…», «Jo, si no fos pels peus…) i d'aquí el seu nom.
Lloc: Cadaqués.
Font: DCVB.
Banc del si no fos
1 font, 1997.
Banc on seu la gent gran per prendre el sol i explicar-se les seves coses, sobretot les malalties oels trastorns que pateixen.
Banc del si-no-fos
1 font, 1926.
Banc on acostumen de seure persones velles, que solen dir sovint frases com aquestes: «Si no fos aquest dolor que tinc…», «Si no fos pels ronyons…», etc.
Lloc: Empordà.
Banc del Sinofós
1 font, 1994.
… o bé escoltant les tranquil·les explicacions d'alguns vells llops de mar, que sense presses, parlen asseguts al «Banc del Sinofós», situat al «rastell» des Portal…
Lloc: Cadaqués.
El banc del Si No Fos
1 font, 1992.
Lloc: Tortosa.
El banc del sinofós
1 font, 2022.
Quan ens fem vells, la llengua ens reserva unes expressions de vegades no gaire amables.
És un del banc d'en si no fós
1 font, 1961.
En reunió de jubilats.
Lloc: Girona (Gironès).
Ésser del banc del Sinofós
1 font, 1935.
Aplicat als vells carucs i tarats, que tots se senten valents i com si res, «si no fos» per una xacra o altra que els dóna turment. En moltes poblacions hi ha un banc arrecerat i ben assolellat en algun paratge on van a seure els vells, qualificat del banc del si no fos.
Sempre hi ha un si no fos
1 font, 2011.
Podria escriure tranquil·lament als matins si no fos… Sempre hi ha un si no fos, cago'n Ceuta i Melilla.
Ser del banc del «si no fos»
1 font, 1985.
Ser el banc del si no fos
1 font, 2017.
A cada poble hi ha un banc —o més d'un— on les persones grans van a fer-hi petar la xerrada i a parlar sovint de les seves xacres. Un cop s'hi ha trobat comenten "si no fos per això, si no fos per allò…"
Lloc: Cerdanya.
Si no fos per…
1 font, 2003.
Expressa una circumstància que obliga a no fer allò que es faria.
Lloc: Fraga (Franja de Ponent).