Paremiologia catalana comparada digital

Fot-li, que és de Reus!

35 recurrències en 18 variants. Primera citació: 1916.

Fot-li que és de Reus

9 fonts, 2010.
Normalment l'origen d'aquestes expressions sol ser incert, però en aquesta hi ha bastant d'acord de com es va generar, en temps de les guerres carlines. Reus era una ciutat liberal envoltada de territori carlista i, quan les tropes d'aquests darrers n'enganxaven un de Reus li arriaven sense miraments. El significat de la dita ha evolucionat una mica. A més de no tenir miraments i tirar pel dret, també vol dir no tenir pèls a la llengua.
Sinònim: No tenir miraments | Tirar pel dret | No tenir pèls a la llengua.
Lloc: Camp de Tarragona.
Lloc: Tarragona (Tarragonès).
Reus era una ciutat liberal, envoltada de territori carlista i els carlins, quan entraven en guerra contra els de Reus ho cridaven.
Un clàssic estès en tot el domini lingüístic. Normalment l'origen d'aquestes expressions sol ser incert, però en aquesta hi ha bastant d'acord de com es va generar, en temps de les guerres carlines. Reus era una ciutat liberal envoltada de territori carlista i, quan les tropes d'aquests darrers n'enganxaven un de Reus li arriaven sense miraments. El significat de la dita ha evolucionat una mica. A més de no tenir miraments i tirar pel dret, també vol dir no tenir pèls a la llengua.
Lloc: Girona (Gironès).

Fot-li que és de Reus!

4 fonts, 2019.
Endavant!, vinga! (animant a colpejar, a esforçar-se, etc.).
Sinònim: Fot-li! | Fot-li fort!
El món agrari i rural català contemplava els fabricants de Barcelona o de Reus com uns immorals «escanyapagesos». Vilallonga del Camp (corregimiento de Tarragona, i actualment comarca del Tarragonès), 1 de març de 1838. Fa 185 anys. Cinquè any de la Primera Guerra Carlina (1833-1840) (segueix a l'original).

Fot-li, que és de Reus!

3 fonts, 1988.

Fum-lo, que és de Reus

3 fonts, 1935.
Convida a tractar algú de manera abusiva i impietosa. Quan la guerra carlista, els carlins van assetjar reus. La població comptava amb escassos elements de defensa, però es valgué d'un enginy per a donar a entendre que estava molt ben preparada. Els carlins temeren una forta repulsió i abandonaren el setge. Més endavant els carlins saberen que els reusencs els havien sabuts enganyar, i sentiren gran odi per ells. Quan en trobaven un el tractaven amb tota duresa.

Fot-li hòstia, que és de Reus!

2 fonts, 1978.
Expliquen que, durant les guerres carlines, Reus era un feu dels lliberals que, amb algun estratagema, sempre solien enredar els carlins. Aquests, evidentment, quan veien algú de Reus anaven directament a atacar-lo. També hi ha altres expressions paral·leles, com ara: «Fum-lo, que és de Reus!».

«Fota-li», que és de Reus

1 font, 1995.
Lloc: Terres de l'Ebre.

Digues-li (o fot-li) que és de Reus

1 font, 1985.
Expressió de menyspreu o d'indiferència. Equival a «No li'n feu cas», «No us hi encaparreu massa».

Fot-li fort, que és de Reus

1 font, 2023.
Lloc: Hospitalet de l'Infant i Vandellòs.

Fot-li, que és de Pals

1 font, 1985.
Lloc: Torroella de Montgrí (Baix Empordà).

Fot-li, que és de Reus

1 font, 2023.
No va néixer a la veïna Tarragona com a expressió col·loquial d'una rivalitat antiga, sinó que cal cercar-ne l'origen en les guerres carlines del segle passat. Com que Reus era una ciutat de tradició liberal (fou el primer municipi al país i a l'Estat a establir el matrimoni civil el 20 d'octubre de 1868) i en els pobles del voltant hi senyorejaven els carlins ultraconservadors, una forma ràpida d'identificar l'enemic contra qui disparar era l'exclamació referida.
Avui, en canvi, esborrada la memòria i funció del seu origen, més aviat s'utilitza per fer veure l'exageració evident d'alguna afirmació o acció quan algú en fa un gra massa.
Sinònim: Avall, que fa baixada | Ja no ve d'un pam.

Fot-li, que és de… Reus

1 font, 2017.

Fot-li! Que és de Reus

1 font, 2003.

Fot-lo que és de Reus

1 font, 1992.

Fum-li que és de Reus

1 font, 1981.
Frase usada quan hom pega, maltracta o perjudica algú. En ocasió de la guerra carlista, les tropes facciones es proposaren atacar la ciutat de Reus. Aquesta estava molt mal guarnida de tropes, però el comandant de les que hi havia, quan s'assabentà d'aquells propòsits, amb l'escàs nombre de soldats amb què comptava féu unes grans maniobres i moviments, manà sortides i simulà reforços fins al punt de fer creure a l'enemic que tenia un gran exèrcit (amb més detalls a l'original). De: Amades, Joan.
Font: Folklore de Catalunya - Rondallística.

Fum-lo que és de Reus

1 font, 1937.
Frase usada quan hom pega, maltracta o perjudica algú. En ocasió de la guerra carlista, les tropes faccioses es proposaren atacar la ciutat de Reus. Aquesta estava molt mal guarnida de tropes, però el comandant de les que hi havia, quan s'assabentà d'aquells propòsits, amb l'escàs nombre de soldats amb què comptava féu unes grans maniobres i moviments, manà sortides i simulà reforços, fins el punt de fer creure a l'enemic que tenia un gran exèrcit per a la defensa del lloc.
Lloc: Reus (Baix Camp).

Fum-lo que és de Reus (cont. 1)

1 font, 1937.
Els carlins desistiren de l'atac. Passat algun temps, i quan ja la ciutat s'havia previngut i preparat per a poder resistir qualsevol atac, els carlins s'assabentaren d'aquella estratagema, pel qual motiu sentiren pels reusencs un odi terrible. Així que en algun fet d'armes descobrien un soldat reusenc l'atacaven furiosament al crit de Fum-lo, que és de Reus.
Lloc: Reus (Baix Camp).

Fum-lo, que és de Reus!

1 font, 1978.

Mate'l que es de Reus

1 font, 1916.
En molts pobles del Camp quan dos es barallen per a atiar-los mes a la lluita diuen… Diuen que aqueixa tirria contra quexa població que ja va minvant es deu a un fet de guerra. Seria al fet del afrancesament, en temps de Napoleó, de dita població que fins van rebre amb talem a Fuchet, el butxí de Tarragona. De: Grau, Josep.
Lloc: Reus.