Paremiologia catalana comparada digital

Masteler vermell, lliga el timonell

21 recurrències en 7 variants. Primera citació: 1881.

Masteler vermell, lliga el timonell

9 fonts, 1983.
Si hi ha gran tempesta, sant Telm des del cel s'encarrega de menar la nau, envia una llumeta avisant als mariners que els vetlla. Es posa al cim del pal; i tota maniobra resulta baldera; és ell qui mena la nau. «Quan el cim del pal vermelleja del foc follet de sant Telm, lliga el timó i no maniobris».
Hom creu que quan es presenta aquest foc follet, el foc de sant Elm, tot esfroç humà per dominar la nau davant la fúria dels elements resulta inútil.
De: Amades, Joan.
Font: Folklore de Catalunya. Cançoner (Ed. Selecta, Barcelona, 1982, p1019-1030).
Diu la llegenda que quan hi ha molta tempesta, sant Elm envia una llumeta per avisar els mariners i guiar-los.
Alguns vells llops de mar, quan venien de nit, dalt del pal, el foc de Sant Telm, creien que el sant els protegia. Per això podien lligar el timó i deixar la nau en mans del sant que, en mig de la tempesta, els guiaria per lloc segur. També hi ha qui opina el contrari (…).

Mestaler vermell, / lliga el timonell

3 fonts, 1930.
Llum de sant Elm: foc follet que se situa al cim dels pals de les embarcacions quan hi ha fortes tempestes. La presència d'aquest fenòmen atmosfèric és considerada com a un mal averany i com a símptoma d'un temporal desfet i molt intens. […] Davant el fenomen, cal lligar el timó i suspendre tot moviment (segueix a l'original).
[…] La gent de mar creu que el foc follet està animat d'una certa vida i que enclou un esperit, al qual cal atreure's i no incomodar-lo; el soroll el mortifica. Es creu que, quan es presenta, cal abandonar immediatament tota maniobra i deixar la nau a la mercè del mar i del temps, amb la seguretat que no vindrà cap accident greu que es pugui derivar del brandeig de l'embarcació… (segueix a l'original).

Masteler vermell lliga el timonell

2 fonts, 1992.
San Telmo, 14 de abril. Los refranes mencionan las luces marineras de San Telmo. De: Amades.

Mestaler vermell, lliga el timonell

2 fonts, 1951.
De: Amades, Joan.
Font: Folklore de Catalunya. Cançoner (Ed. Selecta, Barcelona, 1982, p1019-1030).

Masteler vermell / lliga'l timonell

1 font, 1969.
Pal d'embarcació.

Masteler vermell, / lliga'l timonell

1 font, 1881.
Es molt probable que aquesta locució se refereixi al foch de San Telm. No careix d' interés la segtient'relació que referent á aquest ineteoro he trobat en un antich manuscrit portugués. Explicat amb més detall a l'original.

Masteler vermell, lliga el timoner

1 font, 2008.