Paremiologia catalana comparada digitalPCCD

Per Pasqua, carn de corder, i per Nadal, de galliner

42 recurrències en 16 variants. Primera citació: 1928.

Per Pasqua, carn de corder, i per Nadal, de galliner

13 fonts, 1951.
Del costum de menjar aviram per Nadal. Segons Víctor Balaguer, el costum de menjar gall per Nadal, prové dels antics usos cavallerescs i fou introduït pels comptes d'Urgell, que el van adoptar de la noblesa provençal. Es va estendre de la noblesa a les gents plebes.
Musulmans i cristians comparteixen el costum de menjar corder en Pasqua.
De: Pujol i Vila, Josep | Amades, Joan.
Font: 10.000 refranys catalans, 370 frases fetes (Tarragona: Arola, 2012) | Calendari de refranys (Tarragona: El Mèdol, 2002).

Per Pasqua, carn de corder; i per Nadal, de galliner

10 fonts, 1999.
Fa referència als costums gastronòmics tradicionals de cada època de l'any.
Lloc: País Valencià.
Fa referència als costums gastronòmics tradicionals de cada època de l'any.
Lloc: País Valencià.
Fa referència als costums gastronòmics tradicionals de cada època de l'any.
Fa referència als costums gastronòmics tradicionals de cada època de l'any.
Refranys de Pasqua.

Per Pasqua, carn de corder; per Nadal, de galliner

5 fonts, 1993.
De: Pujol i Vila, Josep | Amades, Joan.
Font: 10.000 refranys catalans, 370 frases fetes (Tarragona: Arola, 2012) | Calendari de refranys (Tarragona: El Mèdol, 2002).

Per Pasqua, carn de corder; / per Nadal, de galliner

2 fonts, 1932.
Corder: nom genèric donat a tot el bestiar de llana.
Font: Am. Pastors 119.

Per Pascua, carn de corder, i per Nadal, de galliner

1 font, 2023.

Per Pascua, carn de corder, per Nadal de galliner

1 font, 1987.

Per Pascua, carn de corder, per Nadal gallina

1 font, 1987.

Per Pasqua / carn de corder; / per Nadal, / de galliner

1 font, 1967.

Per Pasqua carn de cordê: per Nadal de galliner

1 font, 1928.
Lloc: Lleida.

Per Pasqua carn de corder oi per Nadal de galliner

1 font, 1994.

Per Pasqua carn de corder, / per Nadal de galliner

1 font, 1973.
Lloc: Cornellà de Llobregat.
Font: El Brusi, de Barcelona.

Per Pasqua carn de corder, i per Nadal de galliner

1 font, 1997.

Per Pasqua carn de corder, per a Nadal de galliner

1 font, 2008.
Per la Pasqua les panades o formatjades es fan, entre altres coses, de mè i per Nadal es mengen els pollastres.

Per Pasqua corder, i per Nadal galliner

1 font, 1982.
Lloc: Penedès.

Per Pasqua, carn de corder, / i per Nadal, de galliner

1 font, 1947.

Per Pasqua, carn de corder, i, per Nadal, de galliner

1 font, 1996.