O en passar per aquesta població hom pregunta sempre quina hora és. El refrany té una variant que diu, Sant Pol la manta, quina hora es? i que els santpolencs expliquen de la següent manera Explicat amb més detall a l'original.
Lloc: Sant Pol de Mar.
Queixosos els veïns d'aquest poble per no tenir rellotge públic, decidí l'Ajuntament de fer-ne un; el féu fer de sol i tan bonic que tothom es dolia que la pluja el fes malbé, per la qual circumstància decidiren fer-hi al damunt una teulada perquè la pluja no hi toqués. Naturalment, com que no hi tocava la pluja tampoc no hi tocava el sol, i es quedà la població com si no tingués rellotge. En record irònic d'aquesta facècia, en parlar amb un santpolenc.
Lloc: Sant Pol de Mar.
Queixosos els veïns d'aquest poble perquè no tenien rellotge públic l'Ajuntament decidí de fer-ne un de sol, i perquè la pluja no el fes malbé decidiren fer-li una teuladeta. Naturalment, no hi tocava la pluja, però tampoc el sol, i es quedà la població com si no tingués rellotge.
Retret que es fa als santpolencs. Es diu que en l'època dels rellotges de sol, a la població de Sant Pol, se'n va restaurar un que havia quedat malmès a causa del sol i la pluja i que, per evitar que els tornés a passar, se'ls va ocórrer de cobrir-lo, la qual cosa va provocar que perdés la seva utilitat. La llegenda va servir a les poblacions veïnes per fer-ne mofa i en passar pel poble, sobretot amb el tren, feien sempre la mateixa pregunta als santpolencs… (segueix a l'original).
Font: Ajuntament de Sant Pol de Mar.
Hi ha dues explicacions a aquesta dita. Una és la que s'explica a partir dels fets de la guerra amb Felip d'Anjou: en tenir l'església destruïda, la gent del voltant demanava l'hora i els santpolencs els contestaven: «L'hora que Catalunya recuperi els seus drets». Una altra és la que s'explica dient que van construir un rellotge de sol i el van cobrir perquè no es malmenés amb les pluges i les fredorades; la gent del voltant se'n reia i els feien aquesta pregunta.
Aleshores, la resposta dels de Sant Pol era: «L'hora de passar les putes i els maricons».
A Sant Pol de Mar els pregunten, burletes, l'hora que és, perquè a un eixerit se li va acudir construir un rellotge de sol en un llooc on el sol no pogués descolorir-ne els números.
Es deia a la població que havia instal·lat un rellotge de sol a l'ombra.
Lloc: Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).
Sinònim: Sant Pol, la manta, quina hora és?
Llegenda de sant Pol. Tenien un rellotge de sol, i perquè no es mullés amb la pluja l'hi van posar un tendal, però és clar, el rellotge va deixar de tenir la seva funció.