Paremiologia catalana comparada digital

Sant Pol, quina hora és?

48 recurrències en 12 variants. Primera citació: 1915.

Sant Pol, quina hora és?

25 fonts, 1937.
Queixosos els veïns d'aquest poble per no tenir rellotge públic, decidí l'Ajuntament de fer-ne un; el féu fer de sol i tan bonic que tothom es dolia que la pluja el fes malbé, per la qual circumstància decidiren fer-hi al damunt una teulada perquè la pluja no hi toqués. Naturalment, com que no hi tocava la pluja tampoc no hi tocava el sol, i es quedà la població com si no tingués rellotge. En record irònic d'aquesta facècia, en parlar amb un santpolenc.
Lloc: Sant Pol de Mar.
O en passar per aquesta població hom pregunta sempre quina hora és. El refrany té una variant que diu, Sant Pol la manta, quina hora es? i que els santpolencs expliquen de la següent manera Explicat amb més detall a l'original.
Lloc: Sant Pol de Mar.
Queixosos els veïns d'aquest poble perquè no tenien rellotge públic l'Ajuntament decidí de fer-ne un de sol, i perquè la pluja no el fes malbé decidiren fer-li una teuladeta. Naturalment, no hi tocava la pluja, però tampoc el sol, i es quedà la població com si no tingués rellotge.
Retret que es fa als santpolencs. Es diu que en l'època dels rellotges de sol, a la població de Sant Pol, se'n va restaurar un que havia quedat malmès a causa del sol i la pluja i que, per evitar que els tornés a passar, se'ls va ocórrer de cobrir-lo, la qual cosa va provocar que perdés la seva utilitat. La llegenda va servir a les poblacions veïnes per fer-ne mofa i en passar pel poble, sobretot amb el tren, feien sempre la mateixa pregunta als santpolencs… (segueix a l'original).
Font: Ajuntament de Sant Pol de Mar.
Hi ha dues explicacions a aquesta dita. Una és la que s'explica a partir dels fets de la guerra amb Felip d'Anjou: en tenir l'església destruïda, la gent del voltant demanava l'hora i els santpolencs els contestaven: «L'hora que Catalunya recuperi els seus drets». Una altra és la que s'explica dient que van construir un rellotge de sol i el van cobrir perquè no es malmenés amb les pluges i les fredorades; la gent del voltant se'n reia i els feien aquesta pregunta.
Aleshores, la resposta dels de Sant Pol era: «L'hora de passar les putes i els maricons».
A Sant Pol de Mar els pregunten, burletes, l'hora que és, perquè a un eixerit se li va acudir construir un rellotge de sol en un llooc on el sol no pogués descolorir-ne els números.
Lloc: Salt (Gironès).
Lloc: Vic (Osona).
Es deia a la població que havia instal·lat un rellotge de sol a l'ombra.
Lloc: Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).
Sinònim: Sant Pol, la manta, quina hora és?

Sant Pol, la manta, quina hora és?

4 fonts, 1935.
Dita tòpica. La població estava mancada de rellotge i el comú va decidir fer-ne un de sol al campanar. Perquè la pluja no el fes malbé li van fer una teuladeta que el protegís.
Segons tradició, van fer un rellotge de sol; de tan bonic que era, temeren que la pluja no els el malmetés i van construir al seu damunt una tauladeta. Però, com que no hi tocava el sol, el rellotge resultà ineficaç.
Una altra tradició diu que, quan la guerra de Successió, els veïns no volgueren sotmetre's a Felip V i que, amb una manta per sopluig, es llançaren a la muntanya per hostilitzar les tropes espanyoles. Els espanyols destruïren el rellotge de la població, que restà molts anys sense; i els veïns, per saber quina hora era ho havien de preguntar als vianants.
Sinònim: Sant Pol, quina hora és?

Sant Pol quina hora és?

3 fonts, 2012.
Conten les «males llengües» que a l'època dels rellotges de sol, a la població, se'n va restaurar un que havia quedat malmès a causa del sol i la pluja i que, per evitar que els tornés a passar el mateix una altra vegada, se'ls va ocórrer de cobrir-lo, la qual cosa provocà que perdés la seva utilitat, quedant la busca a l'ombra del tendal.
Lloc: Sant Pol de Mar (MAresme).
Lloc: Sant Pol de Mar (Maresme).

Sant Pol la mata, la gent amarganta que no sap quina hora és

2 fonts, 2008.

Les set quina hora és?A Sant Pol l'hora de contar cabrons

1 font, 2024.

Sant Pol de la manta quina hora es?

1 font, 1915.
Segons m'explicá un de Sant Pol mateix l'origen de tal pregunta es que avans tenian per rel·lotje públic un rel·lotje de sol i un Sr. batlle de la població lo feu pintar i perque el sol no descolorís la pintura durant el dia lo feia tapar amb una manta, q. De: Feliu i Egidio, Vicens.
Lloc: Girona.

Sant Pol quina hora és!

1 font, 2020.

Sant Pol, quina hora és

1 font, 2005.

Sant Pol, quina hora ès?

1 font, 1915.
Per recordar que'l poble fou condemnat per espai de molts anys a no tenir rellotge, en càstic de sa llealtat en defensa de la terra. De: Farnés, Sebastià (1923).
Lloc: Canet de Mar.

Sant Pol, quina hora és? L'hora de matar llops!

1 font, 2013.
Lloc: Sant Pol (Maresme).

Sant Pol, quina hora és? L'hora de passar cabrons

1 font, 2021.

Sant Pol…, quina hora és?

1 font, 2017.