Punt feble d'una persona, institució o projecte, bé sigui en l'aspecte moral o bé en el físic. Expressió derivada de l'únic punt vulnerable del cos del guerrer Aquil·les, el qual, segons una llegenda tardana, la seva mare, Tetis, havia submergit en el riu Estix per tal de fer-lo invulnerable, agafant-lo del taló, el lloc que, precisament per no haver estat banyat per les aigües infernals, propicià la mort de l'heroi a causa de la fletxa que Paris li disparà al taló. De: Apol·loni de Rodes | Apol·lodor.
Font: Argonàutiques 4.869-873) | Apol·lodor (Biblioteca 3.13.6).
Loc. nom. [LC]. Punt vulnerable [d'algú, d'una situació].
L'excés de confiança sempre ha estat el seu taló d'Aquil·les. | No té cap taló d'Aquil·les.
Punt vulnerable i feble d'una persona, d'un equip de futbol, etc. Del principal heroi de la guerra de Troia, l'única part mortal del qual era el taló, i precisament morío a conseqüència d'una fletxa disparada en aquest punt del cos.
Figuradament, punt vulnerable i feble d’una persona. Segons un llegenda dels antics grecs, Tetis, la mare d’Aquil·les, el va banyar de petit a les aigües de l’Estix, el riu infernal. Aquesta aigua tenia la virtut de tornar invulnerables tots els que s’hi submergien. Tanmateix, el taló per on Tetis sostenia el nen no va tocar l’aigua miraculosa i va seguir essent vulnerable en aquest punt.