Amades i Gelats, Joan (1951): Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys del menjar i del beure», p. 1052. Editorial Selecta-Catalonia.
El sedàs i el forn, la millor pastera (o pastadora) del món
20 recurrències en 11 variants. Primera citació: 1951.
El pa, el fa més el forn que totes les pastadores del món
3 fonts, 1951.
El sedàs i el forn, la millor pastadora del món
3 fonts, 1951.
Un blat ben passat pel sedàs i un forn ben a punt, són causa que el pa surti bo.
Equivalent en francès: Le tamis et le four, le meilleur pétrin du monde.
Lloc: Catalunya del Nord.
Pasta més es forn que dona del món
3 fonts, 1955.
Podria ser record dels segles en què la manca de forns en moltes cases del camp en forçava l'ús comú d'alguns.
Lloc: Eivissa.
Lloc: Eivissa.
La feina dels professionals és més fiable que la dels particulars.
Lloc: Eivissa.
El pa el fa més el forn que totes les pastadores del món
2 fonts, 1994.
El sedàs i el forn, la millor pastera del món
2 fonts, 2006.
Lo sedàs i el forn, la millor pastadora del món
2 fonts, 1992.
La pastadora és la que pasta i feny la massa. Donen més mèrit al forn i al sedàs que a la pastadora.
Lloc: Urgell, Segarra.
El sedàs i el forn la millor pastera del món
1 font, 1951.
El sedàs i el forn, / la millor pastera del món
1 font, 1968.
Lloc: Guimerà.
El sedàs i el forn, la millor pastera (o pastadora) del món
1 font, 1999.
Pasta més bé el forn que la millor dona del món
1 font, 1992.
Val més forn que totes les pastadores del món
1 font, 1992.
La pastadora és la que pasta i feny la massa. Donen més mèrit al forn i al sedàs que a la pastadora.