Paremiologia catalana comparada digital

Per Sant Martí ve la guatlla i el tití

12 recurrències en 5 variants. Primera citació: 1951.

Per Sant Martí ve la guatlla i el tití

4 fonts, 1995.
Sant Martí és el dia 11 de novembre.
Gran quantitat de refranys on les diferents feines agrícoles o ramaderes, el comportament dels animals, la vida domèstica, el pas del temps, els fenòmens atmosfèrics, etc., apareixen relacionats amb un hagioantropònim, que adquireix un sentit metonímic en referir-se a una data concreta o època de l'any, en la que els nostres avantpassats iniciaven o finalitzaven les diferents feines del conreu del camp; en què es produïen determinats fenòmens atmosfèrics, amb les seves repercusions pel que fa als cultius.
San Martín, 11 de noviembre. Los refranes objetan sobre el veranillo de San Martín, la diferencia entre antes de la fecha, con abundantes productos alimenticios y el después de la fecha, con más bien escasez de productos alimenticios. Se puede decir que son las últimas temperaturas cálidas, antes de la entrada del invierno, en que los refranes mencionan que San Martín el invierno viene de camino. A partir de la festividad, entra los días fríos y las lluvias intensas. De: Amades.

Per Sant Martí, ve la guatlla i el tití

4 fonts, 1999.
Tití = ocellet en general, en llenguatge infantil. Molts animals de ploma vénen a hivernar a casa nostra fugint del fred nòrdic.

Per sant Martí, ve la guatlla i el tití

2 fonts, 1951.
Referent al dia d'avui.

Per Sant Martí, ve la guàtlera i el tití

1 font, 2008.

Per Sant Martí, ve la guatlla i el titi

1 font, 1998.