Amades i Gelats, Joan (1951): Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys del menjar i del beure», p. 1061. Editorial Selecta-Catalonia.
Cols sense oli no valen un dimoni
31 recurrències en 17 variants. Primera citació: 1900.
Cols sense oli no valen un dimoni
6 fonts, 1951.
Les cols del bullit cal que siguin ben amanides, puix que si se'ls escasseja l'oli resulten dessabudes. Hom creu que perquè resultin millors cal bullir-les força i amb molta aigua.
Les coses que no són bones no serveixen.
Sinònim: Cols sense oli, que se les mengi el dimoni.
Sopa sense oli no val un dimoni
5 fonts, 1951.
Deu ser molt nsípida i fada.
Bledes sense oli no valen un dimoni
2 fonts, 1984.
Eulàlia Fabre.
Lloc: Sant Feliu de Codines.
Font: Exposició «Les feines del bosc», a Sant Feliu de Codines, 1984.
Eulàlia Fabre. Enviats per Antoni Gimeno Vidal.
Lloc: Sant Feliu de Codines.
Col sense oli, per al dimoni
2 fonts, 1980.
Lloc: País Valencià.
Lloc: Ribera.
Cols sense oli, que se les mengi el dimoni
2 fonts, 1992.
Les coses que no són bones no serveixen.
Sinònim: Cols sense oli no valen un dimoni.
Bròquil sense oli no val ni un dimoni
1 font, 1987.
Lloc: Garrigues.
Bròquil sense oli, no val ni un dimoni
1 font, 2008.
Col sense oli, es mes agre que un dimoni
1 font, 1996.
Lloc: País Valencià.
Col sense oli, pel dimoni
1 font, 2006.
Còls sens òli, son mès dures que 'l dimoni
1 font, 1900.
Cols sense oli, / deu-les al dimoni
1 font, 1967.
Sinònim: Cols sense oli, / no valen un dimoni | Cols sense oli, / són més dures que el dimoni.
Cols sense oli, / no valen un dimoni
1 font, 1967.
Sinònim: Cols sense oli, / deu-les al dimoni | Cols sense oli, / són més dures que el dimoni.
Lloc: Guimerà.
Cols sense oli, / són més dures que el dimoni
1 font, 1967.
Sinònim: Cols sense oli, / deu-les al dimoni | Cols sense oli, / no valen un dimoni.
Cols sense oli, deu-les al dimoni
1 font, 1969.
Equivalent en francès: Des choux sans huile, donnez-les au diable.
Lloc: Catalunya del Nord.
Cols sense oli, dóna-les al dimoni
1 font, 1984.
No tothom està d'acord al referir-se als valors gastronòmics de la col.
Cols sense oli, menjar per al dimoni
1 font, 1978.
Les cols del bullit cal que siguin ben amanides, puix que si se'ls escasseja l'oli resulten dessabudes. Hom creu que perquè resultin millors cal bullir-les força i amb molta aigua.
Cols sense oli, són més dures que el dimoni
1 font, 1928.
Lloc: Lleida.