En referència a la llargada del dia.
Per Reis, un pas d'anyell
15 recurrències en 7 variants. Primera citació: 1930.
Pels Reis un pas d'anyell
5 fonts, 1983.
A continuació una sèrie d'adagis que podem trobar, amb petites variacions, en diferents contrades romàniques. La cultura popular relaciona l'estirament o l'escurçament del dia amb el pas d'animals i amb referències simbòliques al moviment.
Lloc: Terra Alta.
Acabarem aquí, amb un passeig, que parteix de la màxima enyorança, el solstici d'hivern, quan l'amiga llunàtica és qui ens fa més companyia. 6 de gener: 9 hores i 19 minuts de sol.
Es refereix a la llargada del dia.
Día de Reyes, 6 de enero. En día de Reyes el día crece, aumentan las horas de sol diarias. El frío también aumenta a pesar de haber horas posibles de radiación solar. De: Amades.
La semántica de refranes astronómicos, es clarividente en el mes de enero. El mes de enero dentro del saber popular es altamente famoso por la astronomía del astro del sol, el motivo es el crecimiento de la duración del día y las mayores horas de sol durante las jornadas. De: Amades.
Per Reis, un pas d'anyell
3 fonts, 1996.
La darrera clàusula fa de mal interpretar, car «tan mala ves» no s'assembla gaire a les codificacions conegudes d'aquest proverbi.
Font: Sanchis Guarner, 1951:22).
Així mateix, cal recordar que aquest refrany té altres variants amb significats semblants, tot i que una mica menys conegudes.
Sinònim: Per Reis, un pas de vell.
Per Reis, un pas d'anyells
2 fonts, 2019.
6 de gener. Al matí, el dia no va ni endavant ni enrere, però al vespre continua avançant (el sol surt a les 8.18 i es pon a les 17.37).
Sinònim: Per Reis, un pas de vell | Per Reis, un pas de camell | Pels Reis, el dia creix, i ruc qui no ho coneix | Pels Reis el temps creix i el fred neix.
Sinònim: Per Reis, un pas de vell.
Pels Reis el dia creix un pas d'anyell
1 font, 2008.
De cada dia un poc més de llum solar.
Sinònim: Pels Reis, un pas d'aneyell | Pels Reis, una cua de peix.
Pels Reis, / un pas d'anyell
1 font, 1951.
Font: Am. Astr. 128.
Pels Reis, un pas d'anyell
1 font, 1930.
El dia més curt de l'any és sempre el de Sant Tomàs apòstol, que s'escau el 21 de desembre; en canvi, el dia més llarg és el dia de Sant Joan, 24 de juny. És ingrat al poble que el dia s'escurci, per això, al seu torn, no ha creat, que ho sapiguem, cap proverbi que s'hi refereixi. En canvi, ha manifestat en nombrosos refranys la joia del seu allargament, calculat de maneres ben simples i escaients.