90 recurrències en 34 variants. Primera citació: 1920.
27 fonts, 1987.
De pobles si que en trobem una quantitat més respectable. El 25 d'abril de 1707, en perdre la batalla d'Almansa, foren suprimides «por derecho de conquista» les lleis (els Furs) que al llarg de més de cinc segles, havien governat l'antic regne de València. La gent, moltes vegades, sense saber res d'eixa derrota històrica, ho repeteix.
Lloc: Alcoi.
Ciutat manxega on el 25 d'abril de 1707 es va lliurar la batalla d'igual nom entre les tropes Borbòniques i les Austriacistes. A conseqüència de la derrota, el Regne de València va perdre totes les seues llibertats forals, a més de les reivindicacions socials plantejades, -abolició del règim senyorial i del delme, rebaixes de fiscalitat, llibertat de comerç, etc.
Fa referència, com molts sabeu, a la derrota dels valencians en la batalla d'Almansa, en què les tropes borbòniques (castellans i francesos, partidaris de Felip de Borbó), va vèncer les austracistes (valencians, catalans, anglesos, portuguesos…, partidaris de Carles d'Àustria). La derrota va suposar l'eliminació de l'autogovern valencià, és a dir, de l'antic Regne de València, passant a ser governats «por las leyes de Castilla».
Lloc: Sant Vicent del Raspeig (Alacantí).
Quan es produeix una gran calamitat, tot el món en resulta afectat en major o menor mida. (La batalla d'Almansa va determinar la conquesta del Regne de València per Castella.).
Sinònim: Quan el mal està en Almansa, a tots alcança.
Lloc: Bocairent (Vall d'Albaida).
Lloc: Burjassot (l'Horta de València).
Lloc: Carcaixent (Ribera Alta).
Lloc: Quart de Poblet (València).
Lloc: Tarragona (Tarragonès).
Lloc: Tavernes de la Valldigna (Safor).
Lloc: Vila-real (Plana Baixa).
Lloc: Carcaixent (Ribera Alta).
De: Alberola.
Sinònim: Quan el mal està en Almansa, a tots alcança.
Lloc: País Valencià.
Lloc: Ontinyent (La Vall d'Albaida).
Lloc: Cocentaina (Comtat).
Lloc: Carcaixent (Ribera Alta).
La victòria botiflera alterà greument la vida social, sotragà l'economia i suprimí la vigència de la llengua i les institucions polítiques i administratives forals Xàtiva esdevingué una ciutat d'hisendats governada per una oligarquia de terratinents que vivia de les rendes. Només la indústria de la seda hi arribà a tenir certa importància. La ciutat, per tant, vivia sobretot de l'agricultura.
El 25 d'abril del 1707, els partidaris de Felip V guanyaren la batalla d'Almansa —«Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança», diu, des de llavors, el refrany popular—. Uns dies després, les tropes borbòniques assetjaren Xàtiva.
El 24 de maig del 1707, els assaltants penetraren en la ciutat a mata-degolla. Felip V, instigat pel duc de Berwick, ordenà d'incendiar-la.
7 fonts, 1989.
Lloc: Cocentaina (Comtat).
Referint-se a la batalla d'Almansa del 1707.
Lloc: Algemesí (Ribera Alta).
De: Anguiz Pajaron, Antonio.
Lloc: Almansa (Castella).
Font: Miscelánea Ibense.
Lloc: Castelló de la Plana (Plana Alta).
Lloc: Albaida (La Vall d'Albaida).
Lloc: Beniopa-Gandia (Safor).
Lloc: Carcaixent (Ribera Alta).
Els històrics.
Lloc: País Valencià.