Jo no puc dir res, perquè m'acusen de ser un setciències i un tap de suro.
Per titllar algú de saberut, de molt savi, en un to una mica irònic, de burla, perquè el setciències acostuma de presumir dels seus coneixements. Ve de l'edat mitjana que es considerava que hi havia set ciències o arts liberals: la gramàtica, la dialèctica, la retòrica, l'aritmètica, la geometria, la música i l'astronomia i algú que dominava totes aquestes ciències realment era una persona amb molts coneixements.
Sinònim: Ser una rata sàvia.
Expressió aplicada a qui presumeix de tenir més coneixements dels que realment posseeix, l'expressió es refereix a les set disciplines en què es dividia el saber humà a l'edat mitjana, el trívium (la gramàtica, la retòrica i la dialèctica) i el quadrívium (la música, l'astronomia, l'aritmètica i la geometria). De: Vidal, Albert.
Font: L'origen de 110 dites populars. Per què diem…? (1).
Aquesta expressió fa referència a les set ciències que formaven el «trivium», les disciplines relacionades amb el llenguatge (gramàtica, retòrica i dialèctica), i el «quadrivium», les disciplines relacionades amb la ciència (música, astronomia, aritmètica i geometria). L'expressió fa referència a presumir de saber-ho tot.
Compost numeral + substantiu plural.
Un savi, com «els set de la Grècia», que domina les set branques del saber, el Trívium i el Quadrívium. Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.
Continuava essent diferent, un setciències retret i tímid, però un sentit de superioritat moral respecte als altres va fer que no es deixés vexar per les bromes casernàries.
Lloc: Sant Martí de Tous (Anoia).