157 recurrències en 49 variants. Primera citació: 1888.
35 fonts, 1934.
Una de tantes sentències que ens donen a conèixer que el dia s'ha allargat.
I a mitjans de gener és quan arriba una altra cita imprescindible barcelonina, Sant Antoni, amb el gegantí pas de dimoni, que ens haurà fet guanyar gairebé mitja hora respecte a Santa Llúcia.
17 de gener. El dia ja ha guanyat una mica de terreny al matí i molt al vespre (el sol ix a les 8.15 i es pon a les 17.49).
Sinònim: A Sant Anton, un pas de bou | Per Sant Anton, a les cinc hi ha sol | Per Sant Antoni Abat, mitja hora per cap | Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré | Per Sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu solet.
Aquest recull, se sol dir més gran o més petit, però normalment sempre correlatiu, i és comú que al recitar-lo, els altres ens ajuden a completar-lo amb les dites que falten.
Lloc: Tortosa.
Sant Antoni és el 17 de gener.
També té la mateixa finalitat, d'avisar del creixement del dia, comparant-lo amb el pas del dimoni, és a dir, amb la rapidesa amb què s'escapa el mal.
Equivalent en castellà: Similars: En el mes de enero, el sol entra en cada reguero | Mes de enero, día llenero | nero tiene una hora por entero | Quien la verdad quiera contar, hora y media le ha de echar.
El temps de llum solar al gener ja va dilatant-se i el sol fa el seu periple un poc més alt.
Sinònim: Connexos: Per Nadal, un pas de pardal | Per Santa Llúcia, un pas de puça.
Equivalent en castellà: Por San Antón, cunde el día una palita de pichón || Similars: Por San Vicente, hora corriente | Por San Vicente, ya el sol baña los torrentes | Por San Vicente, el sol entra por las torrenteras.
El cicle de Santa Llúcia o de l'allargament del dia és un cicle de refranys que recullen la intuïció visual que el dia s'allarga o s'acurta segons s'acosten o passen els solsticis. Els solsticis parteixen l'any en dos períodes de sis mesos i meteorològicament ho veiem amb les hores de sol.
Cicle de Santa Llúcia o de l'allargament del dia.
Lloc: Tivissa (Ribera d'Ebre).
Lloc: Tivissa (Ribera d'Ebre).
Lloc: Torroella de Montgrí (Baix Empordà).
Dites sobre l'allargament del dia.
Acabarem aquí, amb un passeig, que parteix de la màxima enyorança, el solstici d'hivern, quan l'amiga llunàtica és qui ens fa més companyia. 6 de gener: 9 hores i 19 minuts de sol. El dia 17.
Lloc: Tortosa (Baix Ebre).
Lloc: Vall de Cabó (Alt Urgell).
17 de gener. El dia ja ha guanyat una mica de terreny al matí i molt al vespre (el sol ix a les 8.13 i es pon a les 17.49).
Sinònim: A Sant Anton, un pas de bou | Per Sant Anton, a les cinc hi ha sol | Per Sant Antoni Abat, mitja hora per cap | Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré | Per Sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu solet.
De: Alberola.
Lloc: País Valencià.
Lloc: Ontinyent (La Vall d'Albaida).
11 fonts, 1987.
A continuació una sèrie d'adagis que podem trobar, amb petites variacions, en diferents contrades romàniques. La cultura popular relaciona l'estirament o l'escurçament del dia amb el pas d'animals i amb referències simbòliques al moviment.
Lloc: Terra Alta.
Espero que els dies s'allarguin amb candeletes.
Lloc: Badalona (Barcelonès).
Hi ha més d'un refrany que el relaciona amb el maligne. De: Roca i Maristany, Anton.
Sinònim: Déu va fer el vi i la borratxera el dimoni.
Font: Porta del restaurant La Quadra de Calella.
Us proposem un joc de cartes amb refranys sobre l'allargament del dia, amb el cantautor valencià Dani Miquel com a guia i la seva cançó 'A Nadal, un pas de pardal'
San Antonio, 17 de enero. Por San Antonio el día sigue creciendo, a un ritmo más alto que desde el día de año nuevo. La temperatura es realmente fría. Las temperaturas más bajas del año se registran entre San Antonio y San Sebastián. De: Bonafé, Fuster.
Lloc: Catalunya, València, Mallorca.
Font: DCVB.
Dia 17: El dia segueix allargant-se i al nit encara és més curta.
7 fonts, 1926.
Vol dir que el dia creix una passa de dimoni, mentre que per Nadal ha crescut «una passa de pardal» (Men.).
Lloc: Men.
Dites referents a la creixença i a l'acurçament del dia segons les èpoques de l'any [17 de gener].
Lloc: Eivissa i Formentera.
Lloc: Biniamar (Mallorca).
Ben segur que quan veieu més dimonis és per Sant Antoni. El 17 de gener. A molts indrets dels Països Catalans fan una festassa. N'hi ha tants, de dimonis, que no és estrany que per indicar que el sol es pon un poc més tard diguin per Sant Antoni, una passa de dimoni, perquè ja és coneixedor que el dia és més llarg. Recordau que per Nadal just era una passa de gall.
Lloc: Mallorca.
Vol dir que a mitjan gener el dia s'allarga de manera ben coneixedora. Si per Sant Antoni el dia creix una passa de dimoni, per Nadal va créixer «una passa de pardal».
Vol dir que a mitjan gener el dia s'allarga de manera ben coneixedora. De: Sagrera, Bàrbara.
Lloc: Illes Balears.
Font: Corpus de fraseologia de les Illes Balears.