La carn fa carn i el vi fa sang

95 recurrències en 35 variants.
Escolteu-ho gràcies al projecte Common Voice:

1. Carn fa carn (1831, 8 fonts)

Vol di que el menjar be fa engreixar.

Lloc: Menorca.

Ferrer Guinard, Andreu: Paremiologia «Modismes i locucions. C», p. 3. Cultura Popular de Menorca.

Equivalent en castellà: Carne, carne cria, y peces, agua fria.

Lloc: Menorca.

Pondera l'excel·lència de la carn davant del peix, com a aliment.

Sinònim: Carn fa carn i peix no fa peix.

Equivalent en castellà: Carne, carne cría; y peces, agua fría.

La bona vida agrada a tothom.

Ho diuen les persones afectades als bons aliments.

Pons Lluch, Josep (1993): Refranyer menorquí «597 Carn», p. 91. Institut Menorquí d'Estudis.

3. Carn fa carn i peix fa cadarn (1951, 3 fonts)

Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites sobre el menjar i el beure». Web.

La carn és més profitosa.

4. Carn fa carn i peix fa fang (1978, 1 font)

Pondera la qualitat nutritiva de la carn per damunt de la del peix.

Amades i Gelats, Joan (1978): L'escudella. La pipa «El recapte», p. 31. Editorial Selecta-Catalonia.

5. Carn fa carn i peix fa sang (1951, 2 fonts)

Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites sobre el menjar i el beure». Web.

6. Carn fa carn i peix no fa peix (1993, 2 fonts)

La carn és més sanitosa que el peix.

Pons Lluch, Josep (1993): Refranyer menorquí «598a Carn», p. 91. Institut Menorquí d'Estudis.

8. Carn fa carn i vi fa sang (1914, 22 fonts)

Era tinguda per molt magra i poc alimentosa, pròpia de la gent pobre.

Amades i Gelats, Joan (1978): L'escudella. La pipa «El recapte», p. 30. Editorial Selecta-Catalonia.

Equivalent en castellà: Carne, carne cría; y peces, agua fría.

Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites i refranys sobre el cos humà. Dites i refranys sobre la carn». Web.
Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites i refranys sobre el cos humà. Dites i refranys sobre la sang». Web.
E. V. Equip: Caprabo «"Refranys catalans i frases fetes populars"». Caprabo.
E. V. Equip (1995): Revista Caprabo, 197 (abril'95) «REFRANYS CATALANS (2)», p. 123. Caprabo.

Dita d'un gormand que pondera les propietats benefactores al cos del vi.

L'expressió «tenir sang» o «tenir bona sang» significa també estar content, alegre, sense mals pensaments, la qual cosa es relaciona directament amb l'estat provocat per l'alcohol.

Sinònim: Bon vi fa bona sang / pa i vi fan bon sagí.

Ho diuen les persones afectades als bons aliments.

Pons Lluch, Josep (1993): Refranyer menorquí «597a Carn», p. 91. Institut Menorquí d'Estudis.
Vinyets Jiménez, Jordi (1990): Folklore de Sentmenat «Refranys catalans dits a Sentmenat. El menjar i el beure», p. 113. Museu Arxiu de Sentmenat.
(1999): Recull de dites populars catalanes «Dites relacionades amb el vi». Web.

9. Carn fa carn i vi fa sang (o fang) (1999, 1 font)

Ho diuen els gormands.

10. Carn fa carn y vi fa sanch (1883, 1 font)

Llagostera i Sala, Francesc (1883): Aforística catalana «4. Aforismes referents á la higiene, medecina, etc.», p. 17. Llibreria d'Alvar Verdaguer.

13. Carn fa carn, / i vi fa sang (1918, 1 font)

14. Carn fa carn, i vi fa sang (1984, 6 fonts)

Centre Escolar Sant Francesc - CESF (2016): Lloc docent del CESF. Dites populars «Glossari de dites populars». Web.
Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites i refranys sobre el cos humà. Dites i refranys sobre la sang». Web.
Oliver, Elena (1999): Recull de dites populars catalanes «Altres». Web.

Sa carn i es vi, són bons aliments.

Lloc: Menorca.

Pons Moya, Joan (1984): Dites i refranys menorquins «Segona part. Refranys. Cuina. Menjar i beure», p. 188. Col·lectiu Folklòric Ciutadella.

15. Carn fa carn, y bi fa sang (1917, 1 font)

Sinònim: Carn fa carn, y vi fa sang.

17. Carn fa carn, y vi fa sang (1900, 1 font)

Ab el títul de 'Katalonische Volkslieder und andere hispanische Früchte', acaba de fer estampar en Peter Lang, a Drésden, un interessant llibre; formant son capítul IV una triada colecció de 300 adagis castellans y catalans, traduits en llenga alemana.

Equivalent en alemany: Fleisch macht Fleisch und Wein macht Blut (Lang.).

19. El vi fa sang, la carn fa carn i el peix fa fang (1951, 5 fonts)

Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites sobre el menjar i el beure». Web.
(1999): Recull de dites populars catalanes «Dites relacionades amb el vi». Web.

20. La carn fa cadarn i el peix fa panteig (1951, 2 fonts)

Parés i Puntas, Anna (1999): Tots els refranys catalans «VI. La vida, la mort i la salut. Els consells de salut», p. 296. Edicions 62.

22. La carn fa carn i el peix fa panteix (1978, 1 font)

Pondera la qualitat nutritiva de la carn per damunt de la del peix.

Amades i Gelats, Joan (1978): L'escudella. La pipa «El recapte», p. 31. Editorial Selecta-Catalonia.

23. La carn fa carn i el vi fa sang (1995, 9 fonts)

Recordeu el vell refrany català que diu «la carn fa carn i el vi fa sang». La carn, que porta proteïnes de bona qualitat nutritiva, efectivament contribueix a formar les nostres proteïnes musculars (la nostra carn).

Mariné Font, Abel (2008): Vilaweb - El Punt «Les patates engreixen?». Vilaweb.

Lloc: Gandesa (Terra Alta).

Meix, Carme (2014): El bloc de la Carme «Més dites gandesanes». Web.

Lloc: Cocentaina (El Comtat).

Serveis Lingüístics de l'Ajuntament de Cocentaina (2010): SL Cocentaina. Ajuntament de Cocentaina.

25. La carn fa carn io el vi fa sang (2003, 1 font)

Lloc: Cocentaina.

Ajuntament de Cocentaina - Oficina Municipal de Promoció Lingüística (OMPLI) (2003): Cocentaina. Any 2003 «Maig», p. 26. Ajuntament de Cocentaina.

26. La carn fa carn, e lo pa fa pança, mas lo vi mena la dança (2013, 1 font)

Geodita referida als nadius d'Osor (Guilleries).

La presència del goll 'protuberància a la part anterior del coll' és generalment atribuïda a la manca de iode i, per tant, a l'absència d'aquest element en la dieta habitual.

27. La carn fa carn, i el pa fa pansa, mes el vi mena la dansa (1992, 1 font)

28. La carn fa carn, i el peix fa cadarn (2001, 1 font)

La carn envigoreix; el peix, en canvi, és de poc aliment.

Equivalent en llatí: Caro roborat, pisces vero sunt parvi alimenti.

Font: HW 35418p3.

29. La carn fa carn, i el vi fa sang (1982, 6 fonts)

Lloc: Cocentaina.

Ajuntament de Cocentaina - Oficina Municipal de Promoció Lingüística (OMPLI) (2003): Cocentaina. Any 2003 «Maig», p. 26. Ajuntament de Cocentaina.

Lloc: Alt Pirineu.

Pujol i Vila, Josep (1996): 3000 refranys de nostra terra «A taula», p. 45. Web.

31. La carn fa ventresca i el peix aigua fresca (1951, 3 fonts)

Pondera la qualitat nutritiva de la carn per damunt de la del peix.

Amades i Gelats, Joan (1978): L'escudella. La pipa «El recapte», p. 31. Editorial Selecta-Catalonia.
Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites sobre el menjar i el beure». Web.

32. La carn fa ventresca i el peix fa aigua fresca (1951, 4 fonts)

Daban, Àngel (2006): www.angeldaban.com - Dites i refranys «Dites i refranys sobre la salut. Consells per a mantenir la salut i viure bé». Web.
Parés i Puntas, Anna (1999): Tots els refranys catalans «VI. La vida, la mort i la salut. Els consells de salut», p. 296. Edicions 62.

35. La carn, fa carn, i'l vi fa sang (1983, 1 font)

La carn fa carn i el vi fa sang

El Foment de Girona (2020): El Foment. Test de dites

Un projecte de:

www.dites.cat

Ajudeu-nos a millorar

Formulari de contacte